Μητρικός θηλασμός – όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες – Tips από ειδικό

Μητρικός θηλασμός – όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέες μητέρες – Tips από ειδικό

Το πρώτο διάστημα οι θηλασμοί είναι συχνοί, χωρίς ωράρια και συχνά οι μητέρες ανησυχούν μήπως το γάλα τους δεν φτάνει για να χορτάσει το μωρό, καθώς νιώθουν το στήθος τους άδειο.

Όμως, η αύξηση της παραγωγής ευνοείται όταν το μωρό κάνει πολλά και συχνά γεύματα. Αντιθέτως, αν δεν προσφέρουμε στο μωρό το άδειο στήθος, αλλά ένα μπουκάλι με γάλα, το στήθος δεν θα ξαναγεμίσει.

Με λίγα λόγια, η παραγωγή γάλακτος είναι αποτέλεσμα της προσφοράς και της ζήτησης.

Η Βίκυ Φαρδογιάννη, Πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC μοιράζεται με τις νέες μανούλες πολύτιμες συμβουλές για το κάθε πότε πρέπει να θηλάζουν το μωρό τους, πώς μπορεί να εδραιωθεί ο θηλασμός, αλλά και το πώς μπορεί να τονωθεί η ψυχολογία της μητέρας.

Πώς μπορεί να εδραιωθεί ο θηλασμός

Σύμφωνα με την κα. Φαρδογιάννη, για να εδραιωθεί ο θηλασμός θα πρέπει το μωρό να θηλάζει χωρίς πρόγραμμα και να μπαίνει στο στήθος όποτε το ζητάει, που μπορεί να σημαίνει ότι τον πρώτο καιρό μπορεί να είναι στο στήθος και όλη τη μέρα! Αν όμως, κοιμάται πολύ, θα πρέπει να το ξυπνάμε για να το θηλάσουμε το αργότερο κάθε 2-3 ώρες.

Όταν το μωρό θηλάζει συχνά, ενεργοποιείται η παραγωγή γάλακτος και διασφαλίζεται ότι παίρνει αυτό που χρειάζεται.

Πώς μπορεί να τονωθεί η ψυχολογία της μητέρας

Για την ψυχολογία της μητέρας, καταλυτικό ρόλο παίζει η υποστήριξη από το στενό συγγενικό περιβάλλον. Ο περίγυρος καλό θα ήταν να είναι ενημερωμένος για την αξία του θηλασμού και τις ανάγκες που προκύπτουν απ’ αυτόν, τον πρώτο καιρό. Έτσι, θα υποστηρίξουν καλύτερα τη μητέρα. Η μητέρα θα πρέπει:

  • Να ενθαρρύνεται να θηλάσει, εάν το θέλει.
  • Να φροντίζεται επαρκώς όσο αυτή φροντίζει το μωρό της.
  • Να επαινείται για την προσπάθειά της ν’ αναθρέψει το μωρό της με τον καλύτερο τρόπο και
  • Να διευκολύνεται όσο περισσότερο γίνεται!
Παιδέματα