Παίζουμε με καλαμάκια…

Εμπνευσμένη από ένα βίντεο, το οποίο μου έστειλε μια πολύ καλή βρεφονηπιαγωγός, μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω ένα παιχνίδι με καλαμάκια, στο οποίο υπάρχουν κανόνες!

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • 15 – 20 χρωματιστά καλαμάκια
  • σελοτέιπ
  • Έναν αυτοσχέδιο πίνακα στον τοίχο ή μαυροπίνακα
  • Μια σφυρίχτρα
  • Χρονόμετρο (χρησιμοποιούμε το ρολόι ή το κινητό)

Προετοιμασία παιχνιδιού:

*Κόβουμε τα καλαμάκια στη μέση και τα τοποθετούμε σ’ ένα μικρό ταψάκι!

*Χωρίζουμε τον πίνακα σε τόσα μέρη, όσα είναι τα παιδιά που έχουμε στον χώρο! (παιδιά, ανίψια, φίλοι, συμμαθητές, κτλ.) και γράφουμε στην κάθε πλευρά τα ονόματά τους.

*Κολλάμε στον πίνακα από 9-10 κομμάτια σελοτέιπ στο κάθε χώρισμα, χωρίς να τα κλείσουμε από κάτω. Η λογική είναι να κολλάνε τα παιδιά τα καλαμάκια, ανασηκώνοντας ελαφρά και κλείνοντας το tape από κάτω.

Κανόνες του παιχνιδιού:

Με το σφύριγμα, τα παιδιά τρέχουν να πάρουν από ένα καλαμάκι (είτε συγκεκριμένου χρώματος που θα έχουμε συμφωνήσει ότι θα αντιστοιχεί στον καθένα, είτε οποιουδήποτε χρώματος, αν θέλουμε να το κάνουμε πιο εύκολο). Στη συνέχεια, το κολλούν στον πίνακα, αφού τους έχουμε δείξει από πριν τον τρόπο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία! Νικητής είναι όποιος καταφέρει να κολλήσει τα περισσότερα καλαμάκια στον χρόνο που θα έχουμε ορίσει από πριν! Αυτό το αφήνω στην ευχέρεια κάθε γονιού/ παιδαγωγού! Με τη λήξη του χρόνου, σφυρίζουμε και τα παιδιά αφήνουν πίσω ό,τι καλαμάκια δεν έχουν προλάβει να κολλήσουν!

Τα οφέλη…

Πρόκειται για ένα παιχνίδι, διασκεδαστικό, απαιτεί ταχύτητα και αναπτύσσει τις λεπτές δεξιότητες των παιδιών.

Εστιάζει στην εκμάθηση των χρωμάτων και των αριθμών. Πώς; θέτουμε ως κανόνα την επιλογή και χρήση ενός συγκεκριμένου χρώματος ή αν το αφήσουμε πιο ελεύθερο, στο τέλος ρωτάμε ποια χρώματα και πόσα καλαμάκια έχουν κολλήσει!

Ένα ακόμη θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι απαιτεί μια μικρή προετοιμασία, η οποία όμως, είναι απλή και μπορούν εύκολα να συμμετέχουν και τα παιδιά (π.χ. να κόψουν προσεκτικά τα καλαμάκια (εφόσον το επιτρέπει η ηλικία τους κι έχουμε τσεκάρει ότι είναι προσεκτικά), να χωρίσουν τον πίνακα τραβώντας μια κάθετη γραμμή, να γράψουν τα ονόματά τους στον πίνακα και να κολλήσουν κάποια κομματάκια σελοτέιπ! Συμμετέχοντας στη διαδικασία, νιώθουν μεγαλύτερη ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση!

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε ακόμη μια ιδέα για παιχνίδι με καλαμάκια και χρωματιστά χαρτάκια, που προάγει εξίσου αντίστοιχες δεξιότητες, το οποίο αποτέλεσε και την πηγή έμπνευσής μου:

DIY - Super-Creations Η Χαρά του Παιδιού