Η Χαρά του Παιδιού

Οι Σούπερ Ήρωες της Συμπεριφοράς: παίζουμε και μαθαίνουμε να φερόμαστε σωστά

Η αγαπημένη μου εκπαιδευτική ομάδα, η οποία αποτελεί και πηγή έμπνευσης για πολλές δραστηριότητες με τα παιδιά μου, είναι η θεατρική ομάδα – κουκλοθίασος “Ονειροβάτες”!

Μια από τις πολλές κι ενδιαφέρουσες ιδέες παιχνιδιού που έχω ξεχωρίσει μέσα από το site τους είναι: “Οι σούπερ ήρωες της θετικής συμπεριφοράς”! Πρόκειται για μια δυναμική προσέγγιση στους κανόνες της τάξης ή του σπιτιού.

Τα παιδιά, ως γνωστόν, λατρεύουν τους Σούπερ Ήρωες και προσπαθούν να τους μιμηθούν. Επομένως, τι κάνουμε; Επινοούμε τόσους χαρακτήρες ηρώων συμπεριφοράς, όσα και τα παιδιά μας ή τα παιδιά που βρίσκονται σε μια τάξη (παιδικό σταθμό, νηπιαγωγείο, δημοτικό), δίνοντάς τους ονόματα βάσει των χαρακτηριστικών τους: “Ο Σούπερ Τακτικός”, “Η Σούπερ Υπομονετική”, “Ο Σούπερ Δυνατός”, “Η Σούπερ Ήσυχη”, ” Ο Σούπερ Δίκαιος”, κτλ.

Στη συνέχεια, δημιουργούμε αυτοσχέδια παραμύθια, επινοώντας εχθρούς των ηρώων, π.χ. η μάγισσα ανακατωσούρα, ο μάγος της φασαρίας, το ξωτικό που χτυπούσε και πετούσε πράγματα, κτλ. Το παιχνίδι θα γίνει ακόμη πιο ενδιαφέρον αν παρεμβάλλονται εμπόδια, τα οποία οι Σούπερ Ήρωες καλούνται να επιλύσουν… Ενδεικτικά, οι Ονειροβάτες δίνουν ορισμένα παραδείγματα:

  1. Σ’ ένα σχολείο κανένας δεν μοιραζόταν τα παιχνίδια του!
  2. Ένα ξωτικό ποτέ δεν ηρεμούσε, πανικό και φασαρία παντού σκορπούσε!
  3. Σ’ ένα χωριό όλοι φώναζαν δυνατά!
  4. Σε μια πόλη κανείς δεν είχε υπομονή, ήθελε κάτι και δεν περίμενε στιγμή!
  5. Ένας μάγος άλλαξε τις μαγικές λέξεις σε άσχημες κουβέντες!
  6. Οι άνθρωποι μιας πόλης πετούσαν τα σκουπίδια στο δρόμο και τα πάρκα!

Αφήστε τα υπόλοιπα στη φαντασία των παιδιών… Μπορείτε να κάνετε και μια εικονογράφηση της ιστορίας! Αν αφιερώσετε 10 λεπτά καθημερινά, οι κανόνες της σωστής συμπεριφοράς θα γίνουν παιχνιδάκι!!

(Πηγή: www.oneirovates.com)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *