Ο ελεύθερος χρόνος μες την ημέρα μας είναι περιορισμένος έως ανύπαρκτος. Και φτάνει η ώρα που λέμε: “Πάλι δεν είχα χρόνο με το παιδί”… Από την άλλη όμως, ακόμη κι άπλετο χρόνο να είχαμε, πάλι θ’ αναζητούσαμε τρόπους να τον κάνουμε πιο ποιοτικό! Για τον λόγο αυτό, στο παρόν άρθρο θα αναφερθώ στην ποιοτική ενασχόληση με τα παιδιά μας. Εκτός από το παιχνίδι, που είναι ο Βασιλιάς της Ποιότητας και της Ποσότητας για τα παιδιά, υπάρχουν πολλά ακόμη μικρά, αλλά πολύ σημαντικά πραγματάκια, που μπορούμε να κάνουμε για να κερδίσουμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί τους!!!
Ξεκινάμε:
- “ΠΩΣ ΠΕΡΑΣΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΣΟΥ;” Αφιερώστε 10′ από τον χρόνο σας και ρωτήστε τα πώς πέρασαν την ημέρα τους! Τι έμαθαν ή τι έκαναν στο σχολείο! Τι τα έκανε χαρούμενα ή τι τα στενοχώρησε;;; Μέσα από αυτές τις ερωτήσεις, είναι σίγουρο ότι θ’ αρχίσουν να ξεδιπλώνονται κι έτσι θ’ αναπτύξουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο!!
- ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ Θεωρώ πολύ ιερή και άκρως οικογενειακή στιγμή την ώρα του φαγητού! Είναι πολύ σημαντικό να τρώμε όλοι μαζί στο τραπέζι. Ακόμη, κι αν αυτό δεν είναι πάντοτε εφικτό, αξίζει να προσπαθήσουμε να το κάνουμε έστω τις ώρες που είμαστε όλοι μαζί στο σπίτι! Είτε είναι μεσημέρι είτε βράδυ είτε μόνο τα Σαββατοκύριακα! Είναι η ιδανική ευκαιρία για ποιοτικό χρόνο και για δημιουργία ενός ισχυρού οικογενειακού δεσμού!
- “ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΑΜΑ, ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΜΠΑΜΠΑ” Μια αγκαλιά κι ένα φιλί για “καληνύχτα”, ίσως ακούγεται μικρό σαν πράξη, αλλά αποτελεί πρωταρχική και μέγιστη ανάγκη για όλα τα παιδιά. Όταν αυτή η “καληνύχτα” συνοδεύεται και από μια ιστορία, τότε τα παιδιά θα έχουν κάθε βράδυ ήσυχο, ποιοτικό και ονειρεμένο ύπνο!
- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΑΠΗΣ Αυτό που θυμάμαι έντονα από τα παιδικά μου χρόνια, είναι οι εκπλήξεις της μαμάς μου, όταν γυρνούσα από το σχολείο. Φυσικά, δεν γίνονταν κάθε μέρα, ούτε επρόκειτο για δώρα αξίας! Μπορεί να ήταν μια γόμα, μια σφραγίδα ή ακόμη και το χαμόγελό της! Τα παιδιά λατρεύουν τα μικροδωράκια, αλλά ακόμη περισσότερο λατρεύουν να βλέπουν τους γονείς τους ευτυχισμένους!
- ΠΙΤΖΑΜΑ PARTY Το βράδυ της Παρασκευής αποτελεί την ιδανική στιγμή και ευκαιρία, για να δημιουργήσουμε ένα εορταστικό κλίμα, σε συνδυασμό με μια ρομαντική ατμόσφαιρα υπό το φως των κεριών και να κάνουμε ένα “πιτζάμα πάρτυ” με πάσης φύσεως μουσική, τραγούδι και χορό! Τα δικά μου ξετρελαίνονται και το περιμένουν πώς και πώς…
- ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Παιχνίδια, όπως το “Θάρρος ή Αλήθεια”, “Ναι ή Όχι”, “Παντομίμα”, “Πέτρα – Ψαλίδι – Μολύβι – Χαρτί”, “Κρεμάλα”, “Τρίλιζα”, “Όνομα – Ζώο – Φυτό – Πράγμα” είναι άκρως διασκεδαστικά για τα παιδιά και προκαλούν ΆΠΕΙΡΟ γέλιο!!!
Το χιούμορ είναι ο πιο σύντομος δρόμος από έναν άνθρωπο σε έναν άλλον. Βολίνσκι, Γάλλος σκιτσογράφος

