DIY - Super-Creations

DIY: Οικονομικές ιδέες διακόσμησης παιδικού δωματίου για ποιοτικό ύπνο

Το παιδικό δωμάτιο αποτελεί χώρο έμπνευσης, δημιουργίας, διασκέδασης και ονείρου για τα μικρά μας αγγελούδια! Γι’ αυτό, είναι πολύ σημαντικό να τους προσφέρουμε -μέσα από την κατάλληλη διακόσμηση- την ασφάλεια, την καθαριότητα και την οργάνωση που χρειάζονται για να έχουν καθημερινό ποιοτικό ύπνο και σωστή σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη!

Στο παρόν άρθρο, θα σας προτείνω οικονομικές και πρακτικές λύσεις διακόσμησης, που θα μετατρέψουν το παιδικό δωμάτιο σ’ έναν πιο ελκυστικό και υγιεινό χώρο, για πραγματικά… όνειρα γλυκά!!!

  1. Τακτοποίηση και ξεκαθάρισμα παιχνιδιών για καθαρότερο περιβάλλον

Δεν υπάρχει καλύτερη συγκυρία από την 2η καραντίνα (lockdown), για ν’ αξιοποιήσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας προς όφελός μας. Η τακτοποίηση – οργάνωση και το ξεκαθάρισμα παιχνιδιών θ’ ανανεώσει τον χώρο του παιδικού δωματίου και θα δώσει στο παιδί μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία ν’ αναπτύξει τις δραστηριότητές του και ν’ αναπνεύσει καλύτερα!

Είναι γνωστό πως τα παιχνίδια αποτελούν εστία μικροβίων και σκόνης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει ένα παιδί αλλεργίες.

Tips:

  • Προτιμήστε τα πάνινα πλενόμενα αρκουδάκια από τα γούνινα και φροντίστε να τ’ απομακρύνετε -διακριτικά- μόλις τα πάρει ο ύπνος, για να μην αναπνέουν τ’ ακάρεα όλη τη νύχτα.
  • Αποθηκεύστε τα παιχνίδια του παιδιού σας σε μεγάλα κουτιά, ώστε να είναι προστατευμένα από τη σκόνη, μακριά από το κρεβάτι τους.
  • Οργανώστε τα παιχνίδια ανά κατηγορία, σε κουτιά. Μια οικονομική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε κουτιά παπουτσιών, “ντύνοντάς” τα με διάφορα υφάσματα ή χαρτί περιτυλίγματος. Εδώ μπορείτε να πάρετε μερικές εύκολες και χρήσιμες ιδέες.
  • Μάθετε στο παιδί σας τη χαρά να μοιράζεται και να προσφέρει. Δωρίστε τα λιγότερο αγαπημένα ή παραμελημένα παιχνίδια του σε παιδιά που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.

Οργανώσεις που μπορείτε να χαρίσετε παιχνίδια και ρούχα που δεν χρειάζεστε:

“Κιβωτός του Κόσμου”, “Αγκαλιά”, “Πρωτοβουλία για το Παιδί”, κ.α.

2. Ξύλινες κατασκευές – μικροέπιπλα

Αφού αποφορτίσουμε το δωμάτιο από τα περιττά παιχνίδια, διατηρούμε τη μινιμαλιστική διάθεση, κατασκευάζοντας ένα χειροποίητο ξύλινο έπιπλο (για όσους πιάνουν τα χέρια τους) που ταιριάζει με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού μας. (Π.χ. η ηλικία του γιου μου ήταν κατάλληλη για γραφείο – βιβλιοθήκη και των κοριτσιών για ραφιέρα – κουκλόσπιτο). Μπορείτε επίσης, να φτιάξετε μικρές ξύλινες κατασκευές, που θα διακοσμήσουν όμορφα το δωμάτιο και θα κάνουν τα παιδιά να το αγαπήσουν ακόμη περισσότερο.

3. Αυτοκόλλητα τοίχου, ταπετσαρίες, αντιαλλεργικά χρώματα

Προτιμήστε αντιαλλεργικά χρώματα για τους τοίχους του παιδικού δωματίου. Για την επιλογή των χρωμάτων καλό είναι να λαμβάνεται υπόψη η ιδιοσυγκρασία του παιδιού. Πάντως, οι αποχρώσεις του μωβ – ροζ για κορίτσι και μπλε για αγόρι, αν και κοινότυπες, αποφέρουν ένα αίσθημα ηρεμίας, δημιουργικότητας και έχουν χαρακτηριστεί ως “τα χρώματα του ύπνου”. Δεδομένου όμως, ότι η περίοδος δεν είναι κατάλληλη για βάψιμο δωματίου (οι θερινοί μήνες είναι ιδανικοί), μπορείτε να διακοσμήσετε τους τοίχους με ταπετσαρίες ή αυτοκόλλητα που θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά.

Extra Tip:

Μια ακόμη πιο οικονομική λύση αποτελούν τα αυτοκόλλητα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι (αστέρια, πλανήτες, φεγγάρι), τα οποία κολλούν στον τοίχο ή στο ταβάνι και βοηθούν τα παιδιά να κοιμηθούν πιο εύκολα!

4. Φρεσκοπλυμένες κουρτίνες και καθαρά σεντόνια

Αν αλλάξουμε την παιδική κουρτίνα και τα σεντόνια ή την παπλωματοθήκη, αυτομάτως, προσδίδουμε στο παιδικό δωμάτιο φρέσκο, καθαρό και αναζωογονητικό αέρα ανανέωσης. Τα σεντόνια ιδανικά θα πρέπει ν’ αλλάζονται τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Ο ύπνος είναι πιο ποιοτικός και βαθύς όταν τα κλινοσκεπάσματα είναι φρεσκοπλυμένα και καθαρά.

Extra tip:

Για την πλύση τους προτιμήστε πράσινο σαπούνι ή υποαλλεργικά απορρυπαντικά. Αποφύγετε το μαλακτικό, όσο μυρωδάτο κι αν είναι! Γενικά, τ’ απορρυπαντικά ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργίες στα παιδιά, ειδικά τα έντονα μυρωδάτα!

5. Σκηνή στο κρεβάτι

Η σκηνή περιμετρικά στο προσκέφαλο του κρεβατιού σίγουρα είναι μια αρκετά δελεαστική κι έξυπνη επιλογή, για να πάνε τα παιδιά σας νωρίς για ύπνο!

Ένα τακτοποιημένο, μινιμαλιστικό, με χρωματιστές πινελιές και καθαρά σεντόνια παιδικό δωμάτιο, αποτελεί εγγύηση για τη βελτίωση του ύπνου, της υγείας, αλλά και της ζωής του παιδιού μας!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *