Αφιέρωμα: Φεβρουάριος – Μήνας Ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου

Αφιέρωμα: Φεβρουάριος – Μήνας Ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου

Φόβος, λύπη, πόνος, θυμός, ελπίδα… Πολλαπλά συναισθήματα για μια πολυπαραγοντική νόσο, που ακόμη δεν έχουμε εξοικειωθεί με το όνομά της. Συχνά αναφερόμαστε σε αυτήν ως η επάρατη νόσος, η αρρώστια ή ο “αόρατος εχθρός”. Η λέξη όμως, είναι μια: Καρκίνος. Και είναι ακόμη μια αρρώστια με συμπτώματα και θεραπεία.

Όταν όμως, πρόκειται για μικρές ηλικίες, το άκουσμα της λέξης “Καρκίνος” προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο μούδιασμα. Πρόκειται για δοκιμασία; Τιμωρία του Θεού; Γιατί σε μένα; Γιατί σε μας; Γιατί σε αυτούς; Γιατί σε τόσο μικρές ηλικίες; Ερωτήματα χρόνια, εύλογα, αλλά δύσκολο ν’ απαντηθούν από την Επιστήμη ή από τον ανθρώπινο νου και τη λογική. Αυτό όμως, που μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα είναι πως οι ΉΡΩΕΣ πολεμούν το κακό, μάχονται για το καλό της ανθρωπότητας και στο τέλος, βγαίνουν νικητές!

Ο Φεβρουάριος είναι μήνας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης κατά του Καρκίνου. Σήμερα, πολλές μορφές καρκίνου είναι ιάσιμες χάρη στην τεχνολογία και τις καινοτόμες μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Το Supermammasblog επικοινώνησε με 3 φορείς που βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό γονιών και παιδιών που πάσχουν από Καρκίνο και νεοπλασματικές παθήσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, που έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει η κα. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, από το Σωματείο “ΕΛΠΙΔΑ, η πανδημία του COVID-19 έχει κάνει την μάχη κατά του καρκίνου ακόμη πιο δύσκολη.

“Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καρκίνου είναι διαφορετική, καθώς σκιάζεται από την πανδημία της COVID-19. Η σκέψη μας είναι περισσότερο από ποτέ στο πλευρό όλων όσοι συνεχίζουν, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να δίνουν τη δύσκολη μάχη κατά του καρκίνου. Στους γιατρούς, επιστήμονες, νοσηλευτές και ερευνητές που αναγκάζονται να εργάζονται υπό τον φόβο του «αόρατου εχθρού». Στους ασθενείς με καρκίνο που είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στην πανδημία και στερούνται την ανθρώπινη επαφή. Στα παιδιά με καρκίνο και στις οικογένειές τους, που προκειμένου να μείνουν ασφαλή μένουν μακριά από το σχολείο, τους φίλους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η πανδημία έχει κάνει την μάχη κατά του καρκίνου δυσκολότερη. Παραμένει όμως μια μάχη που οφείλουμε να δώσουμε με όλες μας τις δυνάμεις και να την κερδίσουμε. Αν κάτι με έχει διδάξει η πορεία στο πλευρό των παιδιών με καρκίνο και στις οικογένειές τους εδώ και 30 χρόνια, είναι πως ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Είμαστε εδώ, είμαστε δυνατοί και όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε”.

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Σωματείο “ΕΛΠΙΔΑ-Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο.

Σύμφωνα με το Σύλλογο “ΦΛΟΓΑ”, ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι η 1η αιτία θανάτου στα παιδιά μετά τ’ ατυχήματα.

“O καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι η 1η αιτία θανάτου στα παιδιά, μετά τα ατυχήματα. Πρόληψη δεν υπάρχει, αλλά η έγκαιρη διάγνωση και η ενδεδειγμένη ιατρική φροντίδα, οδηγούν σε ίαση τα περισσότερα παιδιά.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε όλοι μαζί την προσπάθεια, έτσι ώστε ο καρκίνος να λάβει την προσοχή που του αξίζει και να έχουμε πρόσβαση σε σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλα τα παιδιά, στήριξη σε όλες τις οικογένειες και βελτίωση της ποιότητας ζωής των αποθεραπευμένων παιδιών.

Ένα πρώτο βήμα επετεύχθη με το Ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι φωνές των γιατρών και των ενώσεων γονέων και ασθενών εισακούστηκαν και το σχέδιο περιλαμβάνει την πρωτοβουλία «Βοήθεια στα παιδιά με καρκίνο», ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ταχεία και βέλτιστη διάγνωση, θεραπεία και περίθαλψη.

Συνεχίζουμε να ελπίζουμε, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε, συνεχίζουμε να νικάμε!”

Φλόγα, Σύλλογος γονιών παιδιών με καρκίνο

Ως μια απειλή που μένει πάντα στο προσκήνιο, χαρακτηρίζει από την πλευρά της τον καρκίνο, η κα. Αναστασία Σταματέα – Βαρδουλάκη, πρόεδρος του Συλλόγου «Η Πίστη».

“Οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους φέρνουν νέες απειλές, όπως η πανδημία του Covid-19, που τόσο μας έχει ταλαιπωρήσει. Μία απειλή, όμως, φαίνεται να μένει πάντα στο προσκήνιο: ο καρκίνος. Είμαστε εδώ, κάθε εποχή, κάθε μέρα, κάθε ώρα, έμπρακτα δίπλα στα παιδιά και τις οικογένειές τους που παλεύουν με αυτό το γολγοθά, ελπίζοντας σε μία μέρα που αυτή η απειλή θα είναι πια παρελθόν. Μέχρι τότε, ο Σύλλογός μας θα είναι πάντα παρόν, παλεύοντας δίπλα σε αυτούς που μάχονται για τη ζωή τους”.

Αναστασία Σταματέα – Βαρδουλάκη

Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η Πίστη»

Στατιστικά στοιχεία

 • Κάθε χρόνο, οι θάνατοι από καρκίνο αγγίζουν τα 10 εκατομμύρια διεθνώς.
 • Στην χώρα μας, ο καρκίνος αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% και 38% στις ηλικίες άνω των 65 ετών.
 • Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι παρουσιάζονται 67.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου και περίπου 32.000 θάνατοι ετησίως.
 • Το 2025 εκτιμάται ότι τα κρούσματα θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια.
 • Κάθε χρόνο, περισσότερα από 300.000 παιδιά ηλικίας έως 19 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο σε όλο τον κόσμο.
 • Περίπου 8 στα 10 από αυτά τα παιδιά ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, όπου το ποσοστό επιβίωσης τους είναι συχνά κοντά στο 20%.
 • Στην Ευρώπη ζουν περί τους 500.000 ενήλικες που αντιμετώπισαν κάποιου είδους παιδικό ή εφηβικό καρκίνο και βγήκαν νικητές. 
 • Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, τα ποσοστά θεραπείας υπερβαίνουν το 80% για πολλούς κοινούς καρκίνους της παιδικής ηλικίας.

ΠΙΣ: Η ίαση και η επιβίωση στα παιδιά είναι μακράν υψηλότερες

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει στους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε πυρετούς που επιμένουν χωρίς άλλα συμπτώματα, στη γενική κακουχία και ανορεξία παιδιών που δεν περνούν ίωση ή άλλο διαγνωσμένο νόσημα και σε κάθε σύμπτωμα που είναι καινούριο, ανεξήγητο και επίμονο. Συστήνει επίσης, να μην συγκρίνουν το προσδόκιμο επιβίωσης ενηλίκων ασθενών με αντίστοιχα νοσήματα σε παιδιά, καθώς η ίαση και η επιβίωση στα παιδιά είναι μακράν υψηλότερες.

Το 1/3 των καρκίνων θα μπορούσε να προβλεφθεί

Περισσότερο από το 1/3 των καρκίνων (30-50%) θα μπορούσε να προληφθεί με την ενημέρωση του κοινού και τη συνακόλουθη λήψη μέτρων για την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής, διαβίωσης και διατροφής. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • Η διακοπή του καπνίσματος
 • Η αποφυγή του αλκοόλ
 • Η αποφυγή ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών και κυρίως της ζάχαρης
 • Η μείωση των ποσοστών παχυσαρκίας
 • Η καθημερινή σωματική άσκηση

Ο προληπτικός έλεγχος “κλειδί” για την έγκαιρη διάγνωση – θλιβερά ποσοστά για την Ελλάδα

Οι σημαντικές εξελίξεις στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των περισσότερων μορφών καρκίνου επιτρέπουν τη μακρόχρονη επιβίωση με ικανοποιητική ποιότητα ζωής πολλών καρκινοπαθών ασθενών, αλλά ακόμη και την πλήρη ίαση.

Τέτοιες μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης περιλαμβάνουν:

 • Τη μαστογραφία
 • Την κυτταρολογική εξέταση κατά Παπανικολάου (Test PAP)
 • Την κολονοσκόπηση
 • Την αξονική τομογραφία θώρακος και
 • Την εξέταση του προστατικού αντιγόνου στο αίμα (PSA), ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Δυστυχώς στην Ελλάδα, σε μια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την All.Can, ανεδείχθη ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό απαράδεκτα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα. 

Η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.  Οι περισσότεροι καρκίνοι μπορούν να θεραπευθούν και πολλοί θεραπεύονται, ειδικά εάν η θεραπεία αρχίσει νωρίς!

Καρκίνος δε σημαίνει θάνατος, αλλά μάχη με τη ζωή. Όλοι κάποια στιγμή της ζωής μας ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα υγείας και δυσκολίες. Η διαφορά έγκειται στον τρόπο που επιλέγει καθένας να τις αντιμετωπίσει. Κι εκεί ακριβώς βρίσκεται το κλειδί που θ’ ανοίξει μια καινούρια πόρτα… έναν καινούριο δρόμο… μια καινούρια ζωή. Εμείς, επιλέγουμε αν θα το γυρίσουμε ή όχι! Κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον χρόνος ζωής του, αλλά μπορεί να καθορίσει την ποιότητα της ζωής του!!!

Evi's Stories