Healthy Tastes

Super συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια (αφράτα και πεντανόστιμα)

Οι μυρωδιές από τα πασχαλινά γλυκά “τρυπώνουν” στις παιδικές μυτούλες και σχηματίζουν τις πιο γλυκιές κι ευωδιαστές παιδικές αναμνήσεις!

Θ’ αφήσω, λοιπόν, για λίγο στην άκρη τις vegan και άκρως healthy συνταγές χωρίς γλουτένη και ζάχαρη και θα μοιραστώ μαζί σας μια κλασική συνταγή για αφράτα, μυρωδάτα και νόστιμα πασχαλινά τσουρέκια που τα παιδιά μας θα θυμούνται για πάντα, ειδικά αν συμμετέχουν και τα ίδια στην διαδικασία!

Υλικά:

  • 1 κ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 2 ποτήρια γάλα
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 κ. σ. μαχλέπι κοπανισμένο
  • 5 αυγά
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 2 κουταλιές βούτυρο καρύδας
  • λίγο αλάτι – λίγο ελαιόλαδο “Χρυσός Ελαιώνας
  • 1 κρόκος χτυπημένος με λίγο νερό για το άλειμμα
  • λίγο φιλέ αμυγδάλου για ντεκόρ

Εκτέλεση:

  • Ετοιμάζουμε το προζύμι:

Ζεσταίνουμε 1 ποτήρι γάλα, το βάζουμε σ’ ένα μπολ και ρίχνουμε τα 2 φακελάκια μαγιά. Προσθέτουμε 1 κ. σ. ζάχαρη και μερικές κουταλιές αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός. Αφήνουμε το προζύμι στην άκρη σκεπασμένο μέχρι να φουσκώσει.

  • Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στον κάδο του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, τη μαστίχα και το μαχλέπι και ανακατεύουμε.
  • Βάζουμε το υπόλοιπο γάλα μαζί με το βούτυρο σ’ ένα κατσαρολάκι μέχρι να λιώσει.
  • Στο μεταξύ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μ’ ένα σύρμα χειρός και τα ενώνουμε με το γάλα και το λιωμένο βούτυρο.
  • Ρίχνουμε το προζύμι στον κάδο με τα στερεά και προσθέτουμε και το υγρό μείγμα. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι η ζύμη να μαζεύεται και να ξεκολλάει από τον κάδο.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη μας σε μια λεκάνη και την αφήνουμε σκεπασμένη στον φούρνο (που έχουμε ήδη προθερμάνει για 10 λεπτά)! για περίπου 1 ώρα μέχρι να διπλασιαστεί!
  • Λαδώνουμε τον πάγκο και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα μέρη. Χωρίζουμε κάθε μέρος σε 3 λωρίδες και πλέκουμε κοτσίδες! (Αν έχετε βοηθούς, θα τελειώσετε πιο γρήγορα)
  • Τα τοποθετούμε ανά δυο σε 2 ταψιά με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα βάζουμε πάλι στον φούρνο που είχαμε προθερμάνει μέχρι να ξαναφουσκώσουν!
  • Τα βγάζουμε από τον φούρνο, αλείφουμε με τον κρόκο αυγού και ρίχνουμε λίγα φιλέ αμυγδάλου!
  • Ψήνουμε κάθε ταψί για περίπου 30′ στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς!

Καλή επιτυχία και Καλό Πάσχα με Υγεία!!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *