Η Χαρά του Παιδιού Παιδέματα

6+1 πράγματα που πλάθουν ευτυχισμένα παιδιά

Γράφει η Αλεξία Σταθάκη, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

Ποιοι είναι τελικά οι 6+1 παράγοντες που κάνουν τα παιδιά ευτυχισμένα;

  1. ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ Ο εποικοδομητικός χρόνος δεν μετράται σε λεπτά, αλλά σε ποιότητα. Μισής ώρας εποικοδομητικός χρόνος ισούται με 2 ώρες απλού και αφηρημένου κοινού χρόνου. Και όμως, τα παιδιά μπορούν να το αντιληφθούν αυτό.
  1. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ Όταν δεν θέλουμε να κάνει κάτι το παιδί μας, ιδανικά, δεν λέμε “μη” σε ένα πλαίσιο αναστάτωσης, καθώς σταματάμε τη διαδικασία ανάπτυξής του (λ.χ. το παιδί πάει να βάλει πηλό στο στόμα, καθώς εκείνη την ώρα η πληροφορία πρέπει αναπτυξιακά να περάσει από το στόμα). Γενικά, προτιμάμε να εστιάζουμε σε αυτά που μπορεί να κάνει.
  1. ΟΡΙΑ Τα όρια δημιουργούν ανεξάρτητους ανθρώπους, ενώ διαχωρίζουν και τους ρόλους μέσα στην οικογένεια. Το παιδί μαθαίνει να βάζει όρια το ίδιο για τον εαυτό του, αλλά και προς τον εαυτό του, γεγονός που ενισχύει την αυτοπεποίθηση του παιδιού, αλλά και την ποιότητα των διαπροσωπικών του σχέσεων.
  1. ΜΟΥΣΙΚΗ Η μουσική από μόνη της αποτελεί το απόλυτο μέσο χαλάρωσης, εκτόνωσης, και έκφρασης συναισθημάτων. Βάλτε μουσική, χορέψτε και τραγουδήστε δίχως αύριο.
  1. ΖΩΑ Η επαφή με ζώα συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του παιδιού. Η επαφή με τα ζώα ενισχύει σημαντικά το αξιακό σύστημα του παιδιού, ενώ του ενισχύει το αίσθημα της φροντίδας, της υπομονής, της ενσυναίσθησης και της εμπιστοσύνης, γεγονός που με τη σειρά του ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού.
  1. ΠΑΙΧΝΙΔΙ Το παιχνίδι είναι μέσο έκφρασης και ανάπτυξης του παιδιού. Το παιχνίδι αποτελεί το μοναδικό μέσο μετάβασης από τον κόσμο των παιδιών στον κόσμο των ενηλίκων, μέσα από τους συμβολισμούς που αυτό έχει. Το παιδί μέσα από το παιχνίδι κατακτά σημαντικά εργαλεία και σημαντικές δεξιότητες ζωής, αποκτά εμπειρία και επικοινωνεί
  1. ΛΕΡΩΜΑ Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το αισθητηριακό παιχνίδι, το λέρωμα της τότε αλάνας…η οποία, παρότι δεν υπάρχει διαθέσιμη σήμερα, σίγουρα μπορεί να μεταφερθεί σε μία γωνία στο σπίτι. Το ελεγχόμενο αλλά συνάμα, και χαοτικό αισθητηριακό παιχνίδι (messy play) δίνει την απαραίτητη ελευθερία στα παιδιά να εκφραστούν, να εκτονωθούν και να αναπτυχθούν, δίχως τα “πρέπει” και τα “μη” των μεγάλων.

Οι παραπάνω παράγοντες συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη του παιδιού, δίνοντάς του εργαλεία και δεξιότητες ζωής (life skills), χρήσιμα για την ενήλικη ζωή. Με αυτόν τον τρόπο, ο στόχος που επιτυγχάνεται είναι διπλός: ευτυχισμένα παιδικά, αλλά και ευτυχισμένα ενήλικα χρόνια!

Αλεξία Σταθάκη, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγoς

https://messy-play.gr/

https://www.psycholoygeia.gr/

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *