DIY - Super-Creations Η Χαρά του Παιδιού

Χρόνια Πολλά Mαμά…

Λουλούδια, τραγούδια, ευχές, φιλιά κι αγκαλιές! Τι άλλο να ζητήσει κανείς για τη γιορτή της Μητέρας;;; Μια γιορτή προς τιμήν της Μητρότητας και της ανιδιοτελούς αγάπης, που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται κάθε 2η Κυριακή του Μαΐου! Πώς ξεκίνησε όμως, η ιστορία και η καθιέρωση της ημέρας αυτής;

Οι πρώτες αναφορές στην αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η μητέρα Γη (Γαία) ήταν η σύζυγος του Ουρανού καθώς και η προσωποποίηση της φύσης, που γεννούσε όλο τον κόσμο και λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνούσε στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρευόταν ως η “Μητέρα των Θεών”, καθώς φαινόταν να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Πότε και πώς καθιερώθηκε

Η Γιορτή της Μητέρας, ξεκίνησε ως ημέρα μνήμης και πένθους των γυναικών που είχαν χάσει τα παιδιά τους και γενναίους στρατιώτες στον πόλεμο.

Καθιερώθηκε τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και το αμερικανικό κίνημα των γυναικών. Το 1865, η Αμερικανίδα Ανν Τζάρβις (Ann Maria Reeves Jarvis) διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα κίνημα με το όνομα “Mothers Friendships Day” και συναντήσεις με το όνομα “Mothers Day Meetings“, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν απόψεις και εμπειρίες. Το 1870, η Τζούλια Γουόρντ Χάου (Julia Ward Howe) διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν “peace and motherhood” με σκοπό, τα παιδιά να μη στέλνονται στον πόλεμο.

Η γιορτή της Μητέρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό για ευλογία. Ο παράλληλος εορτασμός της μητέρας ξεκίνησε το 1929, με προφανή τον συμβολισμό. Όμως, κατά την δεκαετία του 1960, ο εορτασμός ατόνησε και ενισχύθηκε η δυτικόφερτη συνήθεια εορτασμού της 2ης Κυριακής του Μαΐου, αν και η εκκλησία επιμένει στην παλαιά ημέρα εορτασμού και διοργανώνει σχετικές εκδηλώσεις.

Πρωτότυπες DIY ιδέες για δωράκια

 1. Λουλούδια από φύλλα γλασσέ

Υλικά:

 • φύλλα γλασσέ
 • καλαμάκια
 • κόλλα – ψαλίδι

Τρόπος κατασκευής:

Κόβετε στη μέση ένα φύλλο Α4 και το διπλώνετε. Κόβετε σε λεπτές λωρίδες είτε από τη μια είτε από την άλλη πλευρά, αναλόγως το σχήμα που θέλετε να δώσετε στο λουλούδι.

2. Mπουκέτο λουλούδια με χαρτάκια cup cakes

Υλικά:

 • κόλλα Α4
 • χρώματα και πινέλα
 • χαρτάκια για cup cakes
 • κόλλα

3. Λουλούδια στο πιάτο σας…

4. Το μήλο κάτω από τη μηλιά

5. Ζωγραφιές με τη μαμά…

6. Tatoo με την πιο όμορφη λέξη στον κόσμο

Για ακόμη περισσότερες ιδέες και DIY & Crafts δωράκια, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Και μερικά αποφθέγματα

 • Ο θυμός της μητέρας είναι σαν το ανοιξιάτικο χιόνι: μπορεί να πέσει πολύ, αλλά θα λειώσει γρήγορα. (ρωσική παροιμία)
 • Αν η θεωρία της Εξέλιξης ισχύει, πώς γίνεται και οι μητέρες έχουν μόνο δυο χέρια; (Milton Berle, 1908-2002, Αμερικανός κωμικός)
 • Μια μητέρα που είναι πραγματική μητέρα, δεν είναι ποτέ ελεύθερη. (Μπαλζάκ, 1799-1850, συγγραφέας)
 • Η μητρότητα είναι το πιο παράξενο πράγμα. Είναι σαν ένας προσωπικός Δούρειος Ίππος. (Rebecca West, 1892-1983, Βρετανίδα συγγραφέας & αρθρογράφος)
 • Μητρότητα: όλη η αγάπη αρχίζει και τελειώνει εκεί. (Robert Browning, 1812-1889, Βρετανός ποιητής)
 • Όταν είσαι μητέρα, ποτέ δεν είσαι μόνη στις σκέψεις σου. Πάντα σκέφτεσαι δυο φορές: τη μια για τον εαυτό σου και την άλλη για το παιδί σου. (Sophia Loren, 1934-, Ιταλίδα ηθοποιός)
 • Όταν είσαι καλή μητέρα, όλα συγχωρούνται. (Εμίλ Ζολά, 1840-1902, Γάλλος συγγραφέας)

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *