Παιδέματα

Εκπαίδευση τουαλέτας: 5 πρακτικά tips για διακοπή της πάνας

Γράφει η Ψυχολόγος Έλλη Γιαννοπούλου

Ήρθε το καλοκαίρι, ήρθε και η ώρα να αποχωριστούμε την πάνα;

5 tips  για να ξεκινήσουμε:

  1. Παρατηρώ το παιδί μου

Υπάρχουν κάποια σημάδια που μας δείχνουν ότι το παιδί είναι έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα, όπως ότι έχει μια αυτονομία στην κίνηση και μπορεί να ανέβει και να κατέβει χωρίς βοήθεια ένα μικρό σκαλοπάτι. «Κρύβεται» όταν προσπαθεί να κάνει τα κακάκια του. Έχει στεγνή πάνα κάποιες νύχτες. Μας ενημερώνει ότι έκανε κακάκια ή τσισάκια.

2. Επιλέγω γιογιό ή τουαλέτα

Είναι σημαντικό να επιλέξουμε το χώρο όπου θέλουμε το παιδάκι μας να κάνει την ανάγκη του και να το ενημερώσουμε για αυτό. Σίγουρα χρειάζεται να είναι κάτι αναπαυτικό και μαλακό. Μπορούμε να προσφέρουμε και όμορφα αυτοκόλλητα, τα οποία θα κολλάει το παιδάκι μας κάθε φορά που κάθεται στην τουαλέτα ή στο γιογιό. Προσοχή! Όχι κάθε φορά που τα καταφέρνει, απλά κάθε φορά που κάθεται.

3. Η δοκιμή του τριημέρου

Ξεκινάμε την προσπάθεια για ένα τριήμερο όπου θα είμαστε τις περισσότερες ώρες με το παιδί στο σπίτι, αφαιρούμε την πάνα και χρησιμοποιούμε απλά ένα σορτσάκι, το οποίο θα ανεβοκατεβάζει το παιδί εύκολα. Αν στη διάρκεια του 3ημέρου έχουμε πιο πολλές επιτυχίες από ότι ατυχήματα τότε έχουμε κάνει μια πολύ καλή αρχή και προβλέπεται και μια καλή συνέχεια. Αν τα ατυχήματα είναι πολύ περισσότερα μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε μετά από δεκαπέντε ημέρες.

4. Η δική μας ψυχολογική ετοιμότητα

Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας χρειάζεται να είμαστε ήρεμοι. Δεν είναι καλή ιδέα να ξεκινήσουμε τη μετάβαση από την πάνα στο γιογιό ή στην τουαλέτα σε μια χρονική στιγμή όπου είμαστε αρκετά επιβαρυμένοι με άλλα προσωπικά ή οικογενειακά θέματα. Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στο παιδί τι περιμένουμε να κάνει και να το ενθαρρύνουμε να κάνει πρόβες, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι το κατανόησε. Όταν το παιδί μας δεν τα καταφέρνει θα χρησιμοποιούμε την ενθάρρυνση και το χιούμορ.

5. Οι βοηθοί μας

Όπως ο Άγιος Βασίλης έχει τα ξωτικά του, έτσι και εμείς μπορούμε να έχουμε τους δικούς μας βοηθούς. Αυτοί μπορεί να είναι βιβλία που μιλάνε για το θέμα (κυκλοφορούν πολλά και καταπληκτικά):

Ανάλογα βίντεο, παιχνίδια που θα κάνουμε και θα βάλουμε όλα τα ζωάκια και τα κουκλάκια να καθίσουν στο γιογιό ή στην τουαλέτα. Και φυσικά, οι πιο σπουδαίοι βοηθοί είναι η υπομονή και το χαμόγελό μας.

Καλή επιτυχία!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *