ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ: Πώς και Γιατί λειτουργεί

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ: Πώς και Γιατί λειτουργεί

  • Όταν η επάνοδος στην ρουτίνα της καθημερινότητας είναι δύσκολη…
  • Όταν τα παιδιά αδυνατούν να υπακούσουν σε κανόνες…
  • Όταν τα όρια δεν είναι ξεκάθαρα και η κατάσταση αρχίζει κάπως να ξεφεύγει…
  • Όταν θέλουμε να υιοθετήσουμε μια καλή ή καλές συνήθειες και να κόψουμε τις κακές…

Ένα πράγμα έρχεται να μας σώσει:

Ο ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ!

Όχι, δεν πρόκειται για μορφή δωροδοκίας! Αντιθέτως, είναι ένα σύστημα δοκιμασμένο, με στόχο να θέτουμε καθημερινούς στόχους και να προσπαθούμε να τους πετύχουμε! Με αυτόν τον τρόπο υιοθετούμε καλές συνήθειες και καλούς τρόπους συμπεριφοράς! Φυσικά, όταν καταφέρουμε να φέρουμε εις πέρας το έργο μας, θέλουμε και την αντίστοιχη ανταμοιβή μας, έτσι δεν είναι;; Εσύ μανούλα που διαβάζεις αυτή τη στιγμή, ξέρω πολύ καλά πως ένα σοκολατάκι στο τέλος μιας δύσκολης ημέρας, μια βόλτα με μια φίλη ή η αγορά της αγαπημένης σου τσάντας είναι η δική σου ανταμοιβή για όσα κάνεις!!! Ε, κάπως έτσι λειτουργεί κι ο πίνακας επιβράβευσης με τα παιδιά!!!

Γιατί λειτουργεί

Η προσπάθεια να διορθώσουμε μια αρνητική συμπεριφορά, επιπλήττοντας το παιδί, κάθε άλλο από θετικό αποτέλεσμα έχει! Αυτό συμβαίνει γιατί σε κανέναν δεν αρέσει ν’ ακούει αρνητικά σχόλια και να τονίζονται συνεχώς τα τρωτά του σημεία! Πόσο μάλλον στα παιδιά!! Χάνουν την αυτοεκτίμησή τους, το θάρρος τους για περαιτέρω προσπάθεια και την επιθυμία τους να βελτιωθούν!

Όταν όμως, επιβραβεύεται η θετική συμπεριφορά τους, το ηθικό τους αμέσως αναπτερώνεται και τονώνεται η αυτοπεποίθησή τους! Αν δεν τα καταφέρουν μια μέρα, θα μάθουν να προσπαθούν και να μην τα παρατούν μέχρι να φτάσουν στον τελικό τους στόχο!

Επιπλέον, ο πίνακας είναι διασκεδαστικός και άκρως ελκυστικός για τα παιδιά, καθώς έχει χρώματα, γεμίζει με αυτοκόλλητα και είναι ονομαστικός και μοναδικός για κάθε παιδί. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό όσα παιδιά έχετε τόσους πίνακες επιβράβευσης να δημιουργήσετε!!

Τέλος, κατά την άποψή μου, είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να διδάξουμε καλές συνήθειες στα παιδιά μας, αποφεύγοντας την γκρίνια και τις προστριβές!

Πώς λειτουργεί

Αρχικά, να επισημάνω ότι ο πίνακας επιβράβευσης είναι εβδομαδιαίος και περιλαμβάνει όσες συνήθειες και τρόπους συμπεριφοράς θέλουμε να υιοθετήσουν τα παιδιά μας σε καθημερινή βάση (γενικά ή σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, όπως είναι η έναρξη της σχολικής χρονιάς). Έτσι, ορίζουμε τους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας (π.χ. ξύπνησα αμέσως το πρωί/ διάβασα χωρίς γκρίνια τα μαθήματά μου) και στο τέλος κάθε μέρας (αν και εφόσον έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι) ορίζουμε την επιβράβευση. Καλό είναι η ανταμοιβή τους να είναι διαφορετική κάθε μέρα, ώστε να μην βαριούνται! Αν καταφέρουν να πετύχουν όλους τους στόχους ολόκληρης της εβδομάδας, ε, τότε, επιβράβευση πρέπει να είναι ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ της προσπάθειας!!!

Extra tip: Ορίστε από την αρχή τους κανόνες λειτουργίας του πίνακα! Για παράδειγμα, ένα αυτοκόλλητο κάθε μέρα -ανεξαρτήτως επίτευξης του στόχου- και φατσούλα σε κάθε τετραγωνάκι – στόχο ή αυτοκόλλητο σε κάθε τετραγωνάκι και μια ιστορία πριν κοιμηθούν για την προσπάθεια ανεξαρτήτως ανταμοιβής! Μπορείτε ακόμη να φτιάξετε λυπημένες φατσούλες δίπλα σε κάθε στόχο που δεν επιτεύχθηκε. Μπορείτε να σκεφτείτε πολλούς εναλλακτικούς τρόπους που πιστεύετε πως θα λειτουργήσουν στα δικά σας παιδιά!

Όπως και να’ χει, αυτό που έχει σημασία είναι το ταξίδι και όχι η Ιθάκη!

Καλή Επιτυχία!

Η Χαρά του Παιδιού Παιδέματα