Φτιάχνουμε μόνοι μας παζλ

Είναι αλήθεια πως τόσες μέρες που Μένουμε Σπίτι έχουμε στερέψει πια από ιδέες δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών μας. Έχουμε ζωγραφίσει με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, κηρομπογιές, νερομπογιές, έχουμε παίξει και ξαναπαίξει όλα τα επιτραπέζια που έχουμε, έχουμε κάνει άπειρες κατασκευές από πλαστελίνη και ζυμάρι κι έχουμε φτιάξει και ξαναφτιάξει όλα τα παζλ των 25, των 50, των 100, των 150 και των Χ κομματιών!!!

Ωστόσο, πάντα υπάρχει κάτι καινούριο που δεν έχουμε σκεφτεί ή δεν έχουμε κάνει! Ψάχνοντας, λοιπόν, για νέα και δημιουργικά τερτίπια έπεσε το μάτι μου σε ένα βιντεάκι, όπου μια κυρία κατασκευάζει παζλ με χαρτί και μαρκαδόρους για παιδιά προσχολικής ηλικίας! Έφτιαξα, λοιπόν, κι εγώ, κάτι αντίστοιχο, το οποίο προσπάθησα να το προσαρμόσω έτσι, ώστε να απασχοληθούν εξίσου και τα τρία μου παιδιά.

Υλικά που θα χρειαστούμε:

  • Κόλλα Α4 ή Χαρτόνι
  • Μαρκαδόρους
  • Χάρακα
  • Διαβήτη ή στρογγυλό καπάκι από μπουκάλι
  • Ψαλίδι

Τρόπος κατασκευής:

Παίρνουμε μια κόλλα Α4 (το αποτέλεσμα θα είναι ακόμη πιο ωραίο αν έχετε χαρτόνι) και χωρίζουμε σε όσα μέρη θέλουμε κι αναλόγως την ηλικία του παιδιού, δημιουργώντας ίσα τετράγωνα με τη βοήθεια ενός χάρακα.

Προσωπικά την χώρισα με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματιστεί ένα παζλ των 30 κομματιών (6 τετράγωνα οριζόντια και 5 κάθετα). Στο κέντρο κάθε 4 τετραγώνων σχημάτισα από έναν κύκλο (χρησιμοποιώντας ένα καπάκι από μπουκάλι) και στο τέλος της σελίδας από ένα ημικύκλιο μεταξύ 2 τετραγώνων. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.

Μετά ζωγραφίσαμε όλοι μαζί τα τετράγωνα και τους κύκλους με πολλά και διαφορετικά χρώματα, κοιτώντας να υπάρχει μια λογική ακολουθία (μωβ, κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο, μπλε…μωβ, κίτρινο, κτλ.) και κάθε κύκλος να έχει διαφορετικό χρώμα από τα τετράγωνα στα οποία ανήκει. Η ακολουθία αυτή μπορεί να αλλάζει σε κάθε σειρά για να βγει πιο δύσκολο το επίπεδο του παζλ ή να είναι ίδια για να βγει πιο εύκολο.

Επίσης, μπορείτε ν’ αφήσετε λευκά τα τετράγωνα και να χρωματίσετε μόνο τους κύκλους. Ή να σχεδιάσετε λιγότερους κύκλους. Μπορείτε να κάνετε ό,τι παραλλαγές θέλετε. Πάντως, αν το παιδί είναι μικρότερο των 4-5 ετών, μπορείτε να του δώσετε μόνο 4 κομμάτια χρωματιστά για να τα ενώσει πιο εύκολα!

Τέλος, κόβουμε με ψαλίδι τα κομμάτια και το παιχνίδι ξεκινά…

Το χειροποίητο παζλ στο παρακάτω βίντεο είναι πιο απλό και εύκολο και απευθύνεται κυρίως, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας:

DIY - Super-Creations