Μετά από αρκετές απόπειρες και δοκιμές για μαλακά και ταυτόχρονα υγιεινά μουστοκούλουρα, επιτέλους, τα κατάφερα και έβγαλα την τέλεια συνταγή! Δεν ξέρω αν φταίει η μαύρη ζάχαρη που πρόσθεσα (δική μου πατέντα), δεν ξέρω αν παίζει ρόλο το μυστικό με την διάφανη μεμβράνη, που είχα διαβάσει κάπου, αλλά το αποτέλεσμα αυτή τη φορά με δικαίωσε… Λοιπόν, ακολουθήστε κατά γράμμα την παρακάτω συνταγή και θα έχετε τα πιο νόστιμα, υγιεινά και αφράτα μουστοκούλουρα που φάγατε ποτέ! Η οικογένεια θα ξετρελαθεί τόσο, που θα νομίζει ότι είναι αγοραστά! Και πιο νόστιμα μη σας πω… (είμαι και μετριόφρων)!
Να τονίσω ότι έχω χρησιμοποιήσει πετιμέζι και ελαιόλαδο αντί για αραβοσιτέλαιο, ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο.
Υλικά:
- 1 ποτήρι πετιμέζι
- 1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
- χυμός από 1 πορτοκάλι
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι κι ένα λεμόνι
- 3 κ. σ. μαύρη ζάχαρη (όχι καστανή)
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. bakin
- 1 1/2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
- 300 – 400 γρ. αλεύρι μαλακό
- 300 – 400 γρ. αλεύρι ολικής βιολογικό
- 1 καπάκι ρακί (αν δεν έχετε ρακί, λίγο κονιάκ)
Εκτέλεση:
- Ανακατεύω σε μια λεκάνη το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη.
- Προσθέτω τον χυμό πορτοκαλιού μαζί με την σόδα (αφού τα έχω ανακατέψει πριν σ’ ένα ποτήρι, ώστε ν’ αφρίσει το υγρό.
- Στη συνέχεια, ρίχνω το πετιμέζι, το ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι, την κανέλα και τη ρακί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι (μισό – μισό) μαζί με το bakin.
- Τέλος, ρίχνω σιγά – σιγά το αλεύρι μέσα στο υγρό μείγμα, κοσκινίζοντάς το.
- Ζυμώνουμε με τα χέρια και αφήνουμε για λίγο τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Super Tips:
- Η ζύμη πρέπει να είναι πολύ μαλακή. Αν κολλάει στα χέρια, λαδώνουμε λίγο την παλάμη και πλάθουμε σε σχήμα στρογγυλό.
- Πατάμε με το δάχτυλό μας κάθε μουστοκούλουρο στη μέση για να κάνει τρυπούλα.
- Ψήνουμε στις αντιστάσεις (πάνω – κάτω) για 15′ ακριβώς αν τα θέλουμε μαλακά και για 25′ για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Για να μην σκληρύνουν μόλις κρυώσουν, σκεπάζουμε το ταψί με μια μεμβράνη αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο.
- Τέλος, ξεσκεπάζουμε μετά από 1/2 – 1 ώρα και αποθηκεύουμε, σκεπάζοντάς τα με καπάκι!
Ιδανικά για το σχολείο, για τη δουλειά, για δεκατιανό ή απογευματινό σνακ!!!
Άντε και καλή μας όρεξη!!!