Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο ολικής

Σπανακόπιτα με σπιτικό φύλλο ολικής

Ξεκινάμε την εβδομάδα μας φτιάχνοντας μια γρήγορη, εύκολη, νόστιμη και υγιεινή σπανακόπιτα, ανοίγοντας λεπτό φύλλο ολικής στο… λεπτό! Προσωπικά, προτιμώ την ψιλοκομμένη, όχι πολύ παχιά γέμιση, γιατί την τρώνε καλύτερα τα δικά μου παιδιά! Εάν θέλετε πιο παχιά γέμιση, προσθέστε παραπάνω ποσότητα από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε:

Υλικά για τη γέμιση:

  • 1 κ. σπανάκι φρέσκο
  • 2 πράσα
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 χούφτα άνηθο
  • 1 χούφτα μαϊντανό
  • κατσικίσιο τυρί ή ξινομυζήθρα (όσο θέλετε..)
  • 1 αυγό
  • αλάτι – πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο

Υλικά για τη ζύμη:

  • 1/2 πακέτο βιολογικό αλεύρι ολικής
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κούπα νερό βρύσης
  • λίγο ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε, ψιλοκόβοντας τα υλικά μας. Προσθέτουμε στο τέλος το αυγό και το τυρί της αρεσκείας μας και ανακατεύουμε.
  • Προχωράμε στη ζύμη μας, βάζοντας σε μια λεκάνη το νερό και τη μαγιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε. Αν κολλάει στα χέρια μας, λαδώνουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
  • Παίρνουμε τη μισή ζύμη και απλώνουμε σε πολύ καλά αλευρωμένη επιφάνεια. Ανοίγουμε μ’ έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα και βάζουμε προσεκτικά το φύλλο στο ταψί μας (αφού έχουμε λαδώσει λίγο τον πάτο του ταψιού).
  • Παίρνουμε λίγη – λίγη γέμιση και στραγγίζουμε κάθε φορά με το χέρι μας τα υγρά.
  • Ανοίγουμε και το άλλο μισό φύλλο και τοποθετούμε από πάνω.
  • Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για περίπου 45′ – 50′.

Καλή όρεξη!!!

Healthy Tastes