“Cyberbullying”: Τι είναι το sexting στους εφήβους και πώς μπορούμε να τους προστατεύσουμε

“Cyberbullying”: Τι είναι το sexting στους εφήβους και πώς μπορούμε να τους προστατεύσουμε

Με αφορμή την πρόσφατη «ράδιο αρβύλα» περί «Revenge Porn», όλη την απογυμνωμένη αλήθεια του γνωστού α μπε μπα μπλομ «το παπούτσι σου βρωμάει άλλαξέ το» , αλλά και την αγαπημένη παλιά μας τέχνη κόσκινο που ακούει στο όνομα… ανθρωποφαγική άκρως «δεοντολογικά» κανιβαλιστική δημοσιογραφία, θα εστιάσουμε σε έναν όρο που παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις… μάστιγας κι ενέχει πολλούς κρυφούς και φανερούς κινδύνους κυρίως, για τους εφήβους και τη νέα γενιά των smartphones, των tablets και του Tik Tok.

Αναφέρομαι στον όρο “Sexting”, ο οποίος αποτελεί  μορφή “Cyberbullying”, όπως και το «Revenge porn»!  

Τι είναι;

Προέρχεται από το sex + texting. Eίναι, δηλαδή, η ηλεκτρονική αποστολή γραπτού μηνύματος ή/και φωτογραφίας ή/και βίντεο με τολμηρό σεξουαλικό περιεχόμενο. 

Από το 2017 είχε διευκρινιστεί πως το sexting φαινόταν να είναι ο νέος τρόπος επικοινωνίας που υπήρχε, μεταξύ των εφήβων. Είχαν γίνει σχετικές μελέτες και είχε διαπιστωθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό νέων επιδίδονταν ήδη σε αυτή τη μορφή επικοινωνίας. Είχε αποκαλυφθεί και ότι το sexting παιδιών που είναι μαθητές γυμνασίου ήταν στο επίκεντρο αρνητικής προσοχής, καθώς συνδεόταν με εκδικητική πορνογραφία (σήμερα το ξέρεις ως revenge porn) και άλλες μορφές παρενόχλησης. “Η παρορμητική λήψη αποφάσεων ανέκαθεν ήταν παρενέργεια της εφηβείας. Οι ψηφιακές φωτογραφίες μπορούν όμως, να ‘ζήσουν’ για πάντα. Ιδιαίτερα αν διαδίδονται ευρέως”.

Κατόπιν τούτου, η πρακτική αποστολής γυμνών φωτογραφιών, ατόμων κάτω των 18 χρόνων έγινε παράνομη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Σε κάποιες ήταν κακούργημα. Σε άλλες πλημμέλημα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το Φλεβάρη του 2018 επιβεβαίωσε πως ένας τους 4 εφήβους είχαν λάβει sext. Το 15% ανέφερε ότι είχε στείλει sext, το 12% ότι προώθησε σχετικό μήνυμα, χωρίς συγκατάθεση και το 8.5% ότι είχε σταλεί sext που τους αφορούσε, χωρίς τη συναίνεση τους.

(Πηγή: www.news247.gr)

Γιατί γίνεται το Sexting;

Οι περισσότεροι έφηβοι διαθέτουν πολλούς τρόπους να σερφάρουν στο ίντερνετ (smartphones, tablets, laptops). Είναι πολύ εύκολο για αυτούς να δημιουργήσουν και να μοιραστούν προσωπικές φωτογραφίες και βίντεο, χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους.

Τα κορίτσια ίσως το ξεκινούν για αστείο ή ως ένα μέσο να τραβήξουν την προσοχή ή ακόμη κι επειδή μπορεί να τους ασκείται πίεση από τ’ αγόρια. Τ’ αγόρια από την άλλη, κάποιες φορές νιώθουν πίεση από τους φίλους τους. Έτσι, καταλήγει να είναι μια συνηθισμένη συμπεριφορά, ένας τρόπος φλερτ, κάτι που περνιέται ως cool ή ένα μέσο για να γίνει ένας έφηβος δημοφιλής.

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

Οι έφηβοι πρέπει να καταλάβουν πως τα μηνύματα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο μέσω Ίντερνετ και smartphones δεν είναι ποτέ ιδιωτικά ή ανώνυμα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα, μπορεί να γίνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο. Άπαξ και φύγει ένα μήνυμα, ξεφεύγει αμέσως από τον έλεγχο κάθε εφήβου.

Εάν μια φωτογραφία σταλεί δημόσια ή σε άλλους, ο έφηβος μπορεί να βιώσει συναισθήματα εξευτελισμού, ντροπής και δημοσίας διαπόμπευσης. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να προκληθεί ζημιά στην αυτοεικόνα του και να οδηγηθεί στην κατάθλιψη και σε άλλα σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;

  • Εξηγείστε στο παιδί σας ότι οι εικόνες, τα βίντεο και τα emails που φαίνονται στιγμιαία, υπάρχουν για πάντα στο Διαδίκτυο. Από την στιγμή που θα σταλεί μια φωτογραφία σε κάποιο τηλέφωνο, μπορεί εύκολα να προωθηθεί σε φίλους, να δημοσιευτεί online ή να εκτυπωθεί.
  • Μιλήστε ανοιχτά για την προσωπική υπευθυνότητα, τα όρια και πώς να αντιστέκονται στην πίεση των συνομηλίκων τους. Αυτές οι συζητήσεις πρέπει να λαμβάνουν χώρα συχνά και όχι μόνο όταν παρουσιαστεί το πρόβλημα.
  • Πείτε στα παιδιά σας να ακολουθούν τον κανόνα “WWGT” που σημαίνει “What would grandma think?” Δηλαδή, να έχουν πάντα κατά νου πως αν είναι κάτι που δεν θα έπρεπε να δει η γιαγιά, είναι αυτομάτως κάτι που δεν πρέπει να σταλεί σε κανέναν.
  • Ξεκαθαρίστε πως θα υπάρξουν συνέπειες αν πιαστούν να κάνουν sext. Πάρτε συσκευές και βάλτε αυστηρά όρια για το πότε και υπό ποιους όρους θα τις ξαναχρησιμοποιήσουν.

(Πηγή: https://kidshealth.org/)

Όμως, πέρα και πάνω απ’ όλα, η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λάβουν δραστικά, σοβαρά και αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του “Cyberbullying” και τη διακίνηση πορνογραφικού υλικού ιδίως, ανηλίκων και κυρίως, εν αγνοία και χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Evi's Stories Παιδέματα