Γιατί είναι καλό τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Γιατί είναι καλό τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη;

Η φιγούρα ενός παππούλη με άσπρη γενειάδα που ζει στον βόρειο Πόλο και κάθε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου μ’ ένα έλκηθρο που πετάει ψηλά στον ουρανό και το σέρνουν 5 τάρανδοι με πρώτο και καλύτερο τον Ρούντολφ είναι ίσως το ωραιότερο παραμύθι για παιδιά και είναι τόσο όμορφο που ακόμη κι οι μεγάλοι θα θέλαμε να ήταν αληθινό (για τους δικούς μας λόγους)! Η αθώα ψυχή όμως, των παιδιών δεν το εύχεται μόνο, το πιστεύει κιόλας. Και σε αντίθεση με εκείνους που είναι της άποψης ότι πρέπει να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς με τα παιδιά και να τους αποκαλύπτουμε από νωρίς, ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης, η δική μου άποψη είναι τελείως διαφορετική.

Γιατί, όλη η μαγεία των Χριστουγέννων στηρίζεται σε αυτό ακριβώς, το παραμύθι. Δεν χρειάζεται λοιπόν να παραδεχτούμε την ωμή αλήθεια, αλλά να διατηρήσουμε αυτή την μαγεία, η οποία θα τους συντροφεύει γλυκά σε όλη τους τη ζωή! Εξάλλου, αλλιώς θα το εκλάβει ένα παιδάκι 5 ετών ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης και αλλιώς ένα παιδί 10, που ούτως ή άλλως αρχίζει ν’ απομακρύνεται από την φανταστική σκέψη!!!

Ένας ακόμη λόγος που πρέπει να ενισχύουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων στα παιδιά, είναι για να τους εμφυσήσουμε αξίες, όπως είναι η αγάπη, η καλοσύνη, η γενναιοδωρία, η ανιδιοτέλεια! Γιατί, ο Άγιος Βασίλης τι είναι; Ένας άγνωστος προς εμάς παππούλης που αγαπά πολύ τα παιδιά και θέλει να τα κάνει χαρούμενα, μοιράζοντάς τους τα δώρα που έχουν ζητήσει! Και αν το καλοσκεφτούμε, υπάρχουν πολλοί Άγιοι Βασίληδες που θέλουν να προσφέρουν όπως και όπου μπορούν!

Και πέρα απ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει πιο τρυφερή εικόνα από το να βλέπεις ζωγραφισμένη στο πρόσωπο των παιδιών την λαχτάρα να δουν αν έφαγε ο Άγιος Βασίλης τα κουλουράκια και αν ήπιε το γάλα που του είχαν βάλει κάτω από το δέντρο…. Την ανυπομονησία ν’ ακούσουν να χτυπήσει έστω κι ένα τόσο δα μικρό κουδουνάκι από τους ταράνδους στο έλκηθρο….  Την ανακούφιση όταν βλέπουν το πακέτο με το δώρο κάτω από το δεντράκι και φυσικά, την χαρά όταν ανοίγουν το δώρο τους!

Και ιδού η μαγεία: κάποιος μεγάλος πίστεψε πως είναι καλά παιδιά, ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή τους, τους έμαθε να προσφέρουν, έχτισε έναν κύκλο εμπιστοσύνης μαζί τους και αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, μέχρι να μεγαλώσουν και να νιώσουν την ανάγκη ν’ αναλάβουν κι εκείνα τον ρόλο του Άγιου Βασίλη! Γιατί, είναι ωραίο οι ρόλοι να εναλλάσσονται. Είναι ωραίο το δούναι και λαβείν γιατί χαρά είναι να προσφέρεις, αλλά και να σου προσφέρουν!!! Και ωραίο είναι να έχεις μάθει να χαίρεσαι και με τα 2!

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν, αξίζει να πιστεύουμε όλοι, όχι μόνο τα παιδιά, στον Άγιο Βασίλη και την μαγεία των Χριστουγέννων.

Evi's Stories Η Χαρά του Παιδιού