Η πιο άβολη ερώτηση για ένα παιδί…

Η πιο άβολη ερώτηση για ένα παιδί…

«Εσύ αγάπη μου ποιον αγαπάς πιο πολύ; Τη μαμά ή τον μπαμπά;» Awkward…

Σας θυμίζει κάτι αυτή η ερώτηση; Πόσες φορές δεν την έχετε ακούσει από κάποιον θείο/α σε οικογενειακό τραπέζι ή κάποιον ξένο που προσπαθεί να πιάσει κουβέντα έξω από μια τράπεζα, το φαρμακείο της γειτονιάς ή το σούπερ μάρκετ; Πολλές…  Δεν θα αναφερθώ σε πόσο άβολη θέση έρχεστε εσείς γιατί για σας υπάρχει ακόμη πιο άβολη και άκομψη ερώτηση: «Σε ποιο παιδί έχετε μεγαλύτερη αδυναμία;» 

Φανταστείτε, λοιπόν, σε πόσο δύσκολη θέση έρχεται ένα 5χρονο, όταν καλείται να επιλέξει ανάμεσα στα δυο πιο αγαπημένα πρόσωπα της ζωής του! Και γιατί πρέπει ντε και καλά να επιλέξει έναν από τους δυο; Η αποστομωτική απάντηση βγαίνει εντελώς αυθόρμητα από τα γλυκά αυτά χειλάκια που επιλέγουν να πουν: «Και τους 2»! Όμως, η παντελώς ανούσια  συζήτηση δε σταματά εκεί. Συνεχίζεται : «Δεν μπορεί, κάποιον θ’ αγαπάς περισσότερο!!! Βρε καλέ μου βρε χρυσέ μου αφού σου απάντησε,  τι θες να κερδίσεις με αυτό; Ακόμη και να νιώθει πιο έντονα συναισθήματα για έναν από τους δυο γονείς, δεν καταλαβαίνεις ότι το φέρνεις σε δύσκολη θέση γιατί πολύ απλά δεν θέλει να κακοκαρδίσει κανέναν; Στην καλύτερη περίπτωση, να πει έναν από τους δυο που βρίσκεται μαζί του εκείνη τη στιγμή. Αλλά, γιατί να του θέσεις τέτοιο δίλημμα; Βρες άλλη ερώτηση κυριούλη μου!!! Πώς τη λένε τη δασκάλα σου… Αν έχεις αδερφάκια… Πώς τα πας στο σχολείο…. Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό; Σου αρέσει η ζωγραφική; Χίλιες δυο ερωτήσεις, εκτός από την πρώτη!

Όμως, η περιέργεια να το πω… αδιακρισία; Ανοησία; Να’ χαμε να λέγαμε να το πω… δεν σταματά εδώ! Γιατί, άβολα δεν πρέπει να νιώσει μόνο το παιδί, αλλά και οι γονείς… «Το μικρό είναι το χαϊδεμένο σου, έτσι; Είναι η αδυναμία σου; Το αυτοκολλητάκι σου» κι άλλα τέτοια κουλά! Ναι, είναι η αδυναμία μου, όταν νιώθει πιο ευάλωτο… Όχι, όμως, μόνο αυτό, αλλά αδυναμία μου είναι όλα τα παιδιά μου σε διαφορετικές χρονικές στιγμές! Γιατί, κάθε φορά κάποιο παιδί μου μ’ έχει μεγαλύτερη ανάγκη, οπότε αυτομάτως, γίνεται η αδυναμία μου. Γιατί, το αδύναμο και πιο τρωτό σημείο κάθε μαμάς, κάθε μπαμπά, κάθε γονιού είναι να βλέπει το παιδί του αδύναμο! Κι εκεί, αμέσως, προσπαθεί να το κάνει και πάλι δυνατό, δείχνοντάς του την αδυναμία που του έχει!!!!

Παιδέματα