Ελληνίδες οι καλύτερες δασκάλες στον κόσμο
Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο στους δασκάλους και τις δασκάλες των ελληνικών σχολείων και στον καθοριστικό τους ρόλο όχι μόνο στην μαθητική ζωή των παιδιών, αλλά και την μετέπειτα εξέλιξή τους.
Ο ρόλος τους δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως διεκπεραιωτικός, αλλά λειτουργικός. Δεν πρέπει να εστιάζει μόνο στα μαθήματα, αλλά να δίνει βάση σε κοινωνικές δεξιότητες του παιδιού!
Ο δάσκαλος πρέπει να είναι μέντορας του παιδιού. Για την ακρίβεια, “ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει ο μαθητής του αντίπερα. Και όταν του διευκολύνει το πέρασμα, το αφήνει χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει τις δικές του γέφυρες”. Δεν το λέω εγώ αυτό… Το έχει πει ο Νίκος Καζαντζάκης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στον ρόλο του δασκάλου! Ο δάσκαλος επιτελεί σπουδαίο ρόλο όχι μόνο απέναντι στον μαθητή, αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία.
Δεν είναι καθόλου ουτοπικό να πιστεύουμε στις δυνάμεις και τις δυνατότητες των δασκάλων. Και ναι, υπάρχουν ιδανικοί δάσκαλοι και μάλιστα, είναι ελληνικής καταγωγής!
Το βραβείο της «καλύτερης δασκάλας του κόσμου» (Global Teacher Award 2021) απέσπασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η δασκάλα-συγγραφέας-εθελόντρια και ακτιβίστρια, Ράνια Λάμπου.
Η εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ράνια Λάμπου, έχει λάβει περίπου 120 βραβεία, εθνικά και διεθνή, κυρίως για τις δράσεις της στην αστρονομία, ενώ είναι πρέσβειρα παιδείας της Ελλάδας. Παράλληλα είναι δημιουργός και συντονίστρια πολλών ανθρωπιστικών project που εστιάζουν σε στόχους βιώσιμης ανάπτυξης και είναι πρέσβειρα ειρήνης και κοινωνική ακτιβίστρια.
Κάθε χρόνο το ίδρυμα Varkey Foundation απονέμει το βραβείο "Global Teacher Prize", γνωστό και ως Νόμπελ των Δασκάλων.
Το 2018, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 20.000 δάσκαλους και εκπαιδευτικούς, από 179 χώρες, η δική μας Αγγελική Παππά, ιδρύτρια του I love Dyslexia, που κατάφερε να ξεχωρίσει ανάμεσα στους 50 καλύτερους δασκάλους, ενώ το πρώτο βραβείο την ίδια χρονιά είχε λάβει πάλι η ελληνικής καταγωγής, Άντρια Ζαφειράκου για το σπουδαίο έργο που έχει επιτελέσει στο κοινοτικό σχολείο Άλπερτον, σε μια φτωχή και υποβαθμισμένη γειτονιά του βόρειου Λονδίνου.
