Οι 5 τεχνικές του Positive Parenting

Οι 5 τεχνικές του Positive Parenting

Πρόσφατα διάβασα ένα ξένο άρθρο σχετικά με το positive parenting (https://www.positiveparentingsolutions.com/), δηλαδή την θετική γονεϊκότητα και 5 τεχνικές που μπορούμε να εφαρμόσουμε σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας με απόλυτη επιτυχία.

1. Βρείτε τη «ρίζα» της άσχημης συμπεριφοράς

Σύμφωνα με το άρθρο λοιπόν, πάντα υπάρχει κάτι που παρακινεί την αρνητική συμπεριφορά ενός παιδιού ή απλώς μια ενοχλητική συμπεριφορά και σε αυτό συμφωνούν όλοι οι ειδικοί.

Επομένως, αντί να εστιάζουμε στην συμπεριφορά, είναι προτιμότερο και πιο ωφέλιμο να βρούμε την ρίζα του προβλήματος. Τι θέλει το παιδί μας; Τι αναζητά τη δεδομένη χρονική στιγμή; Μήπως περισσότερο χρόνο μαζί μας; Μήπως το έχουμε παραμελήσει τελευταία και επιζητά την προσοχή μας; Σκεφτόμενοι όλα αυτά, ίσως αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα και έρθουμε πιο κοντά με το παιδί μας, περνώντας απλώς περισσότερο ποιοτικό χρόνο μαζί του.

2. Να είστε συνεπής

Τα σχολεία κλείνουν, έχουν απεργίες, αργίες κάποιες μέρες, τα προγράμματα αλλάζουν και προστίθενται καινούρια σχέδια. Κι επειδή δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τα όσα συμβαίνουν στη ζωή, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε ως επί τω πλείστων, μια ρουτίνα κι ένα καθημερινό πρόγραμμα στο σπίτι.

Για παράδειγμα, ποια είναι η πρωινή σας συνήθεια; Εάν τα παιδιά σας είθισται να στρώνουν το κρεβάτι τους, να βουρτσίζουν τα δόντια τους και να ντύνονται πριν το πρωινό γεύμα, τότε θα πρέπει να επιμείνετε σε αυτή την ρουτίνα κάθε μέρα! Το ίδιο πρόγραμμα πρέπει να τηρείται και τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές. Έτσι, δεν θα υπάρχουν προστριβές και γκρίνιες από Δευτέρα!!!

3. Πείτε ΟΧΙ σε επιβραβεύσεις με την έννοια της ανταμοιβής

Η λέξη επιβράβευση ακούγεται σαν κάτι θετικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό και μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη κυριαρχία των δικαιωμάτων. Π.χ. σήμερα ανταμείβετε το παιδί σας με ένα μπισκότο για την σωστή του συμπεριφορά, αλλά τι θα περιμένει την επόμενη φορά που θα είναι πάλι σωστή; Τουλάχιστον ένα μπισκότο, σωστά; Ίσως και δυο αν είναι άψογη!

Η γονεϊκότητα είναι μαραθώνιος, δεν είναι σπριντ. Όταν παίρνουμε αποφάσεις για τα παιδιά μας, είναι πολύ σημαντικό να θέτουμε μακροπρόθεσμους στόχους. Η επιβράβευση συγκαταλέγεται στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα!

4. Επικεντρωθείτε σε αυτό που μπορείτε να ελέγξετε: Τον εαυτό σας

Υπάρχει ένα επίπεδο συναισθηματικής ελευθερίας που βρίσκουμε όλοι οι γονείς όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν μπορούμε πάντα να ελέγξουμε τα παιδιά μας, αλλά μπορούμε να ελέγξουμε τη στάση μας.

Κάποιοι γονείς ορισμένες φορές ίσως φοβίζουν, απειλούν και τιμωρούν τα παιδιά προκειμένου να συμπεριφερθούν κόσμια και να πετύχουν έναν βραχυπρόθεσμο στόχο. Όμως, στο τέλος, κάθε παιδί θα γίνει ένας ενήλικας χωρίς έλεγχο των αποφάσεων της ζωής του.

Έτσι, αντί να εξουσιάζουμε τα παιδιά ή να τα δωροδοκούμε ή να τα ντροπιάζουμε αναγκάζοντάς τα να πάρουν σωστές αποφάσεις, πρέπει να αναπλαισιώσουμε την αντίληψή μας για το παιδί. Αντί να του συμπεριφερόμαστε ως ένα παιδί με κακή συμπεριφορά, να το δούμε σαν ένα μικρό ανθρωπάκι που δεν έχει ακόμη εξοπλιστεί με τα κατάλληλα εφόδια να συμπεριφέρεται σωστά σε μια δεδομένη συγκυρία.

5. Πειθαρχία, όχι τιμωρία

Μια από τις βασικότερες διαφορές μεταξύ των τεχνικών του positive parenting και των άλλων μεθόδων είναι η εστίαση στην πειθαρχία έναντι της τιμωρίας.

Πειθαρχία σημαίνει «να εκπαιδεύεις μέσω της καθοδήγησης και της μάθησης», ενώ τιμωρία σημαίνει «να επιβάλλεις κάποια ποινή για ένα σφάλμα» ή «να χειραγωγείς σκληρά».

Το να μάθουμε στα παιδιά μας τους σωστούς τρόπους συμπεριφοράς χωρίς να χρησιμοποιούμε μέσα τιμωρίας που προκαλούν ενοχές, ντροπή ή πόνο, τους ενδυναμώνουμε για να γίνουν ικανοί νεαροί ενήλικες.

Η τιμωρία είναι σαν την επιβράβευση. Θυμηθείτε θέλουμε μακροπρόθεσμους και όχι βραχυπρόθεσμους στόχους!!! Πειθαρχία για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται είναι αυτό ακριβώς που πρεσβεύει το positive parenting.

 (https://www.positiveparentingsolutions.com/)

Η Χαρά του Παιδιού Παιδέματα