«Μαμά, είδα κακό όνειρο»

«Μαμά, είδα κακό όνειρο»

Δεν είναι λίγες οι φορές που το παιδί μας ξυπνάει έντρομο μέσα στη νύχτα ή μας διηγείται το πρωί ένα πολύ κακό όνειρο που είδε! Κατά καιρούς, θυμάμαι τα παιδιά μου να μου έχουν αναφέρει διάφορους εφιάλτες  τους ότι κάτι έπαθε η μαμά ή ο μπαμπάς ή ότι μπήκε ένα φάντασμα ή ένα κακό τέρας στο σπίτι. Αυτό που τους λέω είναι πως ήταν απλώς ένα κακό όνειρο και πως συνήθως στον ύπνο μας βλέπουμε ό,τι μας φοβίζει, μας τρομάζει και μας ανησυχεί στην πραγματική ζωή.

Συνήθως, οι εφιάλτες είναι ιδιαίτερα τρομακτικοί για τα μικρότερα παιδιά, τα οποία δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν τα όνειρα από την πραγματικότητα. Από ποια ηλικία όμως, μπορεί να ονειρευτεί ένα παιδί;

Η άποψη των ειδικών

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα παιδί μπορεί ονειρευτεί από την τρυφερή ηλικία των 18 μηνών. Τα όνειρά τους είναι συνήθως ήρεμα και γαλήνια ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν πως οι εφιάλτες αποτελούν ένα «φυσιολογικό κομμάτι του ύπνου κατά την παιδική ηλικία διότι όσο η φαντασία των παιδιών αυξάνει, τόσο πιο πιθανό είναι να δει ένα κακό όνειρο και όσο πιο πολλά ερεθίσματα δέχεται, τόσο πιο εύκολο είναι να τα αναβιώσει στον ύπνο του με έναν μπερδεμένο και ακανόνιστο τρόπο». Έχει μάλιστα υπολογιστεί ότι μέχρι την ηλικία των 5 ετών, ένα στα δύο παιδιά ξυπνάει μέσα στον ύπνο του από εφιάλτη.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο πιο συχνός εφιάλτης των παιδιών έχει να κάνει με το άγχος του αποχωρισμού, ή με το φόβο ότι θα μείνουν μόνα τους χωρίς τη μαμά και τον μπαμπά. Οι περιστασιακοί εφιάλτες δεν αποτελούν σημάδι ανησυχίας γιατί τις περισσότερες φορές είναι προϊόν της ζωηρής φαντασίας των παιδιών. Οι ειδικοί όμως αναφέρουν, πως αν το παιδί βλέπει έναν επαναλαμβανόμενο εφιάλτη ξανά και ξανά, τότε ίσως αντιμετωπίζει κάτι που του προκαλεί στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτήν την περίπτωση οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν την πηγή του άγχους και να προσπαθήσουν να το εξαλείψουν καθησυχάζοντας το παιδί.

Τι μπορείτε να κάνετε

1. Αν το παιδί σας ξυπνήσει με κλάματα μέσα στη νύχτα επειδή «είδε ένα κακό όνειρο», κρατήστε το στην αγκαλιά σας και μιλήστε του γι’ αυτό εξηγώντας του ότι δεν είναι αληθινό.

2. Μη φύγετε αμέσως. Μείνετε κοντά του μέχρι να ηρεμήσει και διαβεβαιώστε το ότι οι κακές μορφές έφυγαν κι ότι είναι ασφαλές.

3. Αν το παιδί θέλει να μοιραστεί μαζί σας αυτό που είδε το επόμενο πρωί, ακούστε το χωρίς να κοροϊδέψετε ή να υποτιμήσετε.

4. Αν η ανησυχία του παιδιού παραμένει και ο ίδιος εφιάλτης επανέρχεται, ζητήστε του να ζωγραφίσει ή να συζητήσει αυτό που είδε δίνοντας μια διαφορετική και ευχάριστη κατάληξη στην ιστορία.

5. Προστατέψτε το παιδί από πράγματα που του προκαλούν ανησυχία όπως τηλεοπτικά προγράμματα ή διαδικτυακά παιχνίδια.

6. Προσπαθήστε να καταλάβετε μήπως υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που το αγχώνει ή του προκαλεί ανησυχία.

7. Πείτε του να σκέφτεται μόνο όμορφα κάθε φορά που πηγαίνει για ύπνο.

(Πηγή: ygeiamou.gr)

Παιδέματα