Προσαρμογή στο σχολείο: Πώς μπορεί να γίνει με ομαλό τρόπο – Tips από ειδικό

Προσαρμογή στο σχολείο: Πώς μπορεί να γίνει με ομαλό τρόπο – Tips από ειδικό

Η προσαρμογή στο σχολείο είναι κάτι που απασχολεί όλες τις μανούλες. Μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα μπορεί όμως, και να διαρκέσει πολύ καιρό, προβληματίζοντας τους γονείς… Η ψυχολόγος Ελισάβετ Γιαννοπούλου μας εξηγεί όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν την προσαρμογή ενός παιδιού στο σχολείο και δίνει πολύτιμες συμβουλές για το πώς η προσαρμογή μπορεί να γίνει “παιχνιδάκ锨…

Η ηλικία του παιδιού και το κατά πόσο έχει επιτευχθεί ασφαλής δεσμός με τη μητέρα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που εμποδίζουν ή διευκολύνουν την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο. “Η ηλικία που πηγαίνει για πρώτη φορά ένα παιδάκι στο σχολείο μπορεί να διαφέρει. Άλλα παιδάκια ξεκινούν από το βρεφικό σταθμό, άλλα πηγαίνουν παιδικό σταθμό και κάποια πηγαίνουν στο σχολείο στα προνήπια”, αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Γιαννοπούλου και προσθέτει: “Το ζητούμενο είναι ο ασφαλής δεσμός που έχει αναπτύξει με τη μητέρα και ασφαλής δεσμός σημαίνει να έχει εσωτερικεύσει το παιδάκι την εικόνα της μητέρας έτσι ώστε να νιώθει ασφαλές ακόμη κι όταν αυτή δεν είναι κοντά του”.

Τα συναισθήματα της μητέρας και το πόσο έτοιμη είναι ν’ αποχωριστεί το παιδάκι της και πόσο άγχος έχει είναι ακόμη ένας παράγοντες, ενώ το περιβάλλον του σχολείου και η εμπειρία ή η προσέγγιση του παιδαγωγού συμβάλλει εξίσου καθοριστικά στην προσαρμογή του παιδιού, σύμφωνα με την ψυχολόγο. “Αν κάποιες φορές η προσέγγιση δεν είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στο κάθε παιδάκι αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες ή να καθυστερήσει πολύ την προσαρμογή”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας;

Σύμφωνα με την ειδικό, η προετοιμασία του παιδιού μας για το σχολείο μπορεί να γίνει με χαρούμενο και παιγνιώδη τρόπο. Μπορούμε για παράδειγμα, να πάμε να αγοράσουμε μαζί όλα όσα χρειάζεται για το σχολείο, να του πάρουμε αυτοκόλλητα για να χαρίσει στους συμμαθητές του, να παίξουμε “σχολείο” στο σπίτι δημιουργώντας όμορφες γωνιές και πάνω απ’ όλα να προετοιμάσουμε εμείς ως γονείς τον εαυτό μας γι’ αυτή τη νέα αρχή!

Tips:

  • Να επιλέξουμε ένα σχολείο όπου εμείς νιώθουμε σίγουροι ότι θα φροντίσουν το παιδί μας, όπου θα υπάρχει αγάπη και ζεστασιά.
  • Να δώσουμε χρόνο στο παιδί (κάθε παιδί θέλει τον χρόνο του).
  • Ν’ ακολουθούμε μια σταθερή ρουτίνα το πρωί και το μεσημέρι όταν τελειώνει.
  • Να έχουμε μια ειλικρινή επικοινωνία με τους παιδαγωγούς.
Παιδέματα