Σας έχει τύχει ποτέ να βγαίνετε έξω και το παιδί σας να είναι κολλημένο πάνω σας; Να θέλει να πάει στην τουαλέτα μέσα στο σπίτι ή να θέλει να μετακινηθεί από το ένα δωμάτιο στο άλλο και να σας λέει “μαμά έλα μαζί μου…” Να θέλει να παίξει και να σας θέλει μαζί του… ή να θέλει να κοιμηθεί και μην μπορεί χωρίς εσάς;
Εμένα μου τυχαίνει συχνά τώρα τελευταία με την μικρή μου κόρη που πηγαίνει στο Νηπιαγωγείο και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας! Για λόγους ανασφάλειας ή προσκόλλησης τα παιδιά συνηθίζεται να περνούν από αυτή την φάση και δεν είναι απαραιτήτως κακό! Είναι βέβαια λιγάκι κουραστικό, αλλά συμβαίνει στο πλαίσιο της εξελικτικής διαδικασίας του παιδιού και της κατάκτησης της ανεξαρτησίας του, η οποία χτίζεται σταδιακά!
Είναι και κάτι ακόμη βέβαια: Όταν επιστρέφει το παιδί από το σχολείο ή εμείς από τη δουλειά, το παιδί λαχταράει να περάσει λίγο χρόνο μαζί μας! Η λέξη “υποχρεώσεις” δεν ανήκει στο λεξιλόγιό του! Η μόνη υποχρέωση που νιώθει ότι έχουμε είναι ν’ ασχοληθούμε μαζί του!
Πώς θα κάνουμε το παιδί μας να νιώσει ασφάλεια
- Καλός προγραμματισμός
Μέσα από τη σταθερότητα, την καθημερινή ρουτίνα και τη συνέπεια, το παιδί θα καταφέρει να νιώσει ασφάλεια και να ξεπεράσει τυχόν φόβους του! Αυτό που κάνουμε εμείς καθημερινά πλέον, είναι να συζητάμε μετά το σχολείο, να τρώμε μεσημεριανό στο τραπέζι και μετά να διαβάζουμε ένα παραμύθι! Μια φορά την εβδομάδα φτιάχνουμε κέικ, ενώ αρκετά συχνά κάνουμε χειροτεχνίες και κατασκευές!
2. Η ώρα του παιδιού
Όταν είναι η ώρα να αφιερώσουμε χρόνο στο παιδί μας, τότε ασχολούμαστε μαζί του κατ’ αποκλειστικότητα. Δεν μαγειρεύουμε (εκτός αν το κάνουμε με το παιδί), δεν μιλάμε στο τηλέφωνο (απαντούμε ευγενικά ότι είμαστε απασχολημένοι), δεν κάνουμε άλλες δουλειές (φροντίζουμε να έχουμε κάνει όλα όσα χρειάζεται το σπίτι, τις ώρες που το παιδί είναι στο σχολείο).
Πολλοί γονείς μου λένε πως είμαι τυχερή που έχω 3 παιδιά, γιατί παίζουν το ένα με το άλλο! Η αλήθεια είναι πως τα μοναχοπαίδια βαριούνται μόνα τους και θέλουν πάντα την παρέα της μαμάς για να παίξουν! Υπάρχουν όμως, και στιγμές που το κάθε παιδί σε μια μεγάλη οικογένεια, θέλει τον δικό του προσωπικό χρόνο με τη μαμά!
Από την εμπειρία μου σας λέω πως όλα τα παιδιά θέλουν χρόνο με τη μαμά έστω για μισή ώρα κάθε μέρα! Μετά μπορούν να συνεχίσουν το παιχνίδι μόνα τους…