Οι εντυπώσεις μας από την παράσταση “Ροβινσώνας Κρούσος”

Οι εντυπώσεις μας από την παράσταση “Ροβινσώνας Κρούσος”

Στην Παιδική Σκηνή του Μεγάρου Μουσικής βρεθήκαμε το περασμένο Σάββατο (με τον γιο μου κι έναν φίλο του) για να παρακολουθήσουμε την μουσικοθεατρική παράσταση Ροβινσώνας Κρούσος. Πρόκειται για μια εξαιρετική διασκευή του ομώνυμου έργου του Ντάνιελ Νταφόε και την ιστορία του εμβληματικού “Ροβινσώνα Κρούσου”! Μέσα από διαδραστικές προβολές, ορχήστρα με ζωντανή μουσική και τις ερμηνείες ενός πολυμελούς εκλεκτού θιάσου, που παίζει, τραγουδά και χορεύει, οι περιπέτειες του πιο διάσημου ναυαγού παίρνουν σάρκα και οστά και ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους, προσφέροντας ένα φανταστικό υπερ-θέαμα!

Η ιστορία του Ροβινσώνα Κρούσου

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή: Ο Ροβινσώνας αγαπάει τις εξερευνήσεις και αναζητά την περιπέτεια. Σαλπάρει μ’ ένα καράβι και υπόσχεται στην αγαπημένη του, Φίνα, να επιστρέψει γρήγορα. Όμως στο δρόμο ναυαγεί σε ένα ερημονήσι. Ολομόναχος στην αρχή, με μοναδικά εφόδια τις γνώσεις και την εφευρετικότητά του, θα αποκτήσει στη συνέχεια συντροφιά τον πιστό Παρασκευά κι έναν φλύαρο παπαγάλο. Με πολλές δυσκολίες καταφέρνει να επιβιώσει σε αυτό τον άγνωστο, εξωτικό τόπο, να αντιμετωπίσει άγριους κανίβαλους και αδίστακτους κουρσάρους, διατηρώντας πάντα άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας ότι κάποια στιγμή, κάποτε, θα επιστρέψει στο πατρικό του και στην αγαπημένη του. (ΠΗΓΗ: megaron.gr)

Τα μηνύματα και οι διαχρονικές παιδαγωγικές αξίες…

Τα μηνύματα που αποκομίζει το παιδί αβίαστα χωρίς βαρύγδουπους διδακτισμούς είναι πολλά, όμορφα και σημαντικά! Οι στόχοι και τα όνειρα, η επιμονή, η υπομονή, η αρμονική σχέση του ανθρώπου με τη φύση, η διαχείριση της μοναξιάς, αλλά και η χαρά της επικοινωνίας, η εφευρετικότητα, η πίστη, η ελπίδα, αλλά πάνω και πέρα απ’ όλα η δύναμη της φιλίας που ξεπερνά σύνορα, φυλετικές διακρίσεις και πολιτισμικές αντιλήψεις προβάλλονται με τρόπο δεξιοτεχνικό και χιουμοριστικό σ’ αυτή την εξωτική περιπέτεια.

Ακόμη, η παράσταση δίνει έμφαση και σε οικολογικά ζητήματα και στο πώς η αλόγιστη δραστηριότητα του καπιταλισμού και το διαρκές κυνήγι του κέρδους μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρα οικοσυστήματα! Η φιλαργυρία και η απληστία προβάλλονται ως μειονεκτήματα με καταστροφικές συνέπειες και συμπεριφορές! Στο τέλος, όμως, κερδισμένος και πιο πλούσιος αναδεικνύεται αυτός που έχει αγνές σκέψεις και αισθήματα και διακατέχεται από τις αρχές της αλληλεγγύης, της συμπόνιας, του σεβασμού και της ισότητας!

Επιπλέον λόγια για την παράσταση

Η σκηνοθεσία του έργου είναι της Τατιάνας Λύγαρη και η διασκευή του είναι του Γιώργου Γαλίτη. Η ορχήστρα αποτελείται από πιάνο, κιθάρες, πνευστά και καταιγιστικά ντραμς και οι πρωτότυπες συνθέσεις που ξεσηκώνουν μικρούς και μεγάλους είναι του Μηνά Ι. Aλεξιάδη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο κανονικά βρίσκεται ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης. Λόγω αναρρωτικής του όμως, άδειας, όπως ενημερώθηκα από την παραγωγή, αντικαταστάθηκε από τον ηθοποιό Βασίλη Ψυλλά, ο οποίος ήταν εξαιρετικός και άξιος αντικαταστάτης!

Η Χαρά του Παιδιού