Εξόρμηση στα πόδια του Μαινάλου στη σύγχρονη Γορτυνία: Δημητσάνα – Καρύταινα – Στεμνίτσα

Εξόρμηση στα πόδια του Μαινάλου στη σύγχρονη Γορτυνία: Δημητσάνα – Καρύταινα – Στεμνίτσα

Σε απόσταση μόλις 200 χμ. από την Αθήνα στέκει αγέρωχη στα πόδια του Μαινάλου η σύγχρονη Γορτυνία. Δασωμένα βουνά, πετρόχτιστα σπίτια, φαράγγια, γραφικά μοναστήρια και πανέμορφα μονοπάτια πλαισιώνουν το σκηνικό γύρω από τα χωριά της ορεινής Αρκαδίας.

Δημητσάνα, η πρωτεύουσα

Πρώτη στάση μας η Δημητσάνα, το ιστορικό χωριό της Πελοποννήσου και πρωτεύουσα του δήμου Γορτυνίας. Από την τζαμαρία του δωματίου φαίνεται η πυκνή βλάστηση ελάτων και κεδρών και το υπερθέαμα των βουνών! Η ησυχία διακόπτεται μόνο από τα τιτιβίσματα των πουλιών και τον διακριτικό ήχο που υπονοεί τον ποταμό Λούσιο μέσα στο φαράγγι…

Ένα μονοπάτι από το “Koustenis Village” οδηγεί στο κέντρο του χωριού, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο (τριήμερο Φώτων γαρ…). Στενά λιθόστρωτα, παραδοσιακά αρχοντόσπιτα, παντοπωλεία και παραδοσιακά ταβερνάκια συνθέτουν την πανέμορφη εικόνα του κεντρικού δρόμου της Δημητσάνας!

Σήμα κατατεθέν της περιοχής το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Νερόμυλοι, μπαρουτόμυλοι, βυρσοδεψείο. Το νερό αποτελούσε πηγή ενέργειας από την προβιομηχανική περίοδο, αποτελεί πηγή ζωής μέχρι σήμερα.  

Το φαράγγι και η Μονή Προδρόμου

Ακριβώς κάτω από τη Δημητσάνα ξεκινά το φαράγγι του Λούσιου (26 χλμ. ποτάμι ο Λούσιος), το οποίο χύνεται στον Αλφειό κοντά στην Καρύταινα! Ονομάστηκε Λούσιος, επειδή σύμφωνα με τη μυθολογία, οι Νύμφες Αργώ, Θεισόα και Νέδα έλουσαν τον Αρκάδα Δία όταν ήταν νεογέννητος. 

Στο φαράγγι δεσπόζει η Μονή Φιλοσόφου. Ένα ξύλινο γεφυράκι ενώνει την Μονή Φιλοσόφου με την Μονή Προδρόμου. Ίσως από τις ωραιότερες και γραφικότερες μονές που έχω αντικρίσει είναι η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, η οποία είναι χτισμένη κυριολεκτικά μέσα στο βουνό! Η θέα είναι παραπάνω από αποσβολωτική και πανοραμικά υψώνονται τα όρη της Γορτυνίας. Η ιστορική Μονή Προδρόμου βρίσκεται στο ύψος της διαδρομής που ενώνει την Δημητσάνα με την Στεμνίτσα.

Το όμορφο χωριό Ελληνικό

Στη διαδρομή μεταξύ Στεμνίτσας και Καρύταινας βρίσκεται ένα πανέμορφο μικρό χωριό, το Ελληνικό, που ανήκει στο δήμο Γορτυνίας και έχει μόλις 204 κατοίκους. Είναι χτισμένο επάνω σε τρεις λοφίσκους σε υψόμετρο 700 μ., εξ’ ου και το προσωνύμιό του «Τρίλοφο». Αποτελεί ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας και το ησυχαστήριο της ορεινής Πελοποννήσου! Στην κεντρική πλατεία του χωριού, υπάρχει το “Cafe Ellinikon”, με τον φιλόξενο ιδιοκτήτη του, που αποτελεί στέκι για μερακλίδικο καφέ, φρεσκότατα λουκουμάκια και τοπικό μέλι!!!

Η ιστορική Καρύταινα

Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από το Ελληνικό βρίσκεται η Καρύταινα, η οποία είναι χτισμένη σε κορυφή λόφου γύρω από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο, όπου βρισκόταν η αρχαία Βρένθη.

Το πετρόχτιστο κεφαλοχώρι της Καρύταινας βρίσκεται σε υψόμετρο 580 μέτρων. Είναι ένας επιβλητικός οικισμός που εντυπωσιάζει τόσο με τα πέτρινα σπίτια, τα πλακόστρωτα σοκάκια και τις παλιές βυζαντινές εκκλησίες, όσο και με την ιστορία και την γραφικότητα που την χαρακτηρίζει.

Πάνω σ’ έναν απόκρημνο βράχο, δεσπόζει το κάστρο της Καρύταινας, το οποίο χτίστηκε κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το 13ο αιώνα και υπήρξε ένα από τα πιο αξιόλογα φρούρια της Πελοποννήσου κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας.

Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821, στο κάστρο εγκαταστάθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, το οποίο το οχύρωσε, έχτισε σπίτι και εκκλησία μέσα σε αυτό και το χρησιμοποιούσε σαν ορμητήριό του.

Η θέα από το κάστρο προς την πεδιάδα της Μεγαλόπολης είναι μαγευτική.

Evi's Stories Η Χαρά του Παιδιού