Γιατί οι μαμάδες με 3-4 παιδιά είναι τόσο παρεξηγημένες;

Γιατί οι μαμάδες με 3-4 παιδιά είναι τόσο παρεξηγημένες;

Όσες έχετε πολλά παιδιά (3 και άνω) θα καταλάβετε απολύτως αυτά που θ’ αναφέρω στο παρόν άρθρο, τα οποία στο μεγαλύτερο ίσως μέρος τους να μην είναι και αρεστά! Σίγουρα θα έχετε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να σας φορτώσουν με επιπλέον τύψεις (λες και δεν είχατε αρκετές έως τώρα), συγγενείς, γνωστοί, φίλοι, δάσκαλοι, κτλ. ότι δεν ασχολείστε όσο θα έπρεπε με τη διαπαιδαγώγηση, την ανατροφή ή και τη διατροφή των παιδιών σας γιατί όλα αυτά απαιτούν χρόνο και αφοσίωση και με τόσα παιδιά αυτό δεν καθίσταται πάντοτε εφικτό!

Θυμάμαι χαρακτηριστικά μια μαμά μ’ ένα παιδάκι στην παιδική χαρά που μου είχε πει: “σίγουρα με τόσα παιδιά δεν θα προλαβαίνεις ν’ ασχοληθείς με τη διατροφή τους και να τους φτιάχνεις πιο υγιεινές τροφές”… Όπως και μια άλλη φορά, μια παιδοδοντίατρος που εξέταζε τον γιο μου, είχε πει πως με τόσα παιδιά είναι λογικό να μην μπορώ να φροντίζω όσο θα έπρεπε τα δόντια τους… Και το είπαν και οι δυο έτσι, χωρίς να με γνωρίζουν καλά – καλά! Επειδή, θεωρητικά, μια μαμά με πολλά παιδιά δεν μπορεί να είναι και ικανή μαμά…

Ακόμη ένα περιστατικό που θυμάμαι, είναι όταν είχα εκδηλώσει την επιθυμία μου ή καλύτερα όταν δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο για τέταρτο παιδί, μια μαμά πάλι μου είπε “κουνώντας μου το δάκτυλο” ότι τα παιδιά δεν αρκεί να τα κάνεις, θέλουν και σωστή διαπαιδαγώγηση! Λες και δεν τα έχω καταφέρει καλά έως τώρα με 3! Φυσικά, δεν απάντησα σε καμία από τις παραπάνω περιπτώσεις, γιατί ασπάζομαι την άποψη “καλύτερα να είσαι ευγενικός ακόμη και σε καταστάσεις που θα είχες δίκιο να μην ήσουν”! Έστω κι αν οι άλλοι το εκλαμβάνουν ως αδυναμία, κατά βάθος όλοι γνωρίζουν πως η ευγένεια είναι προσόν του δυνατού!

Ωστόσο, δεν μπορώ να μην εκφράσω την εύλογη απορία μου “γιατί οι μαμάδες πολλών παιδιών είναι τόσο παρεξηγημένες”; Το θεωρώ αδιανόητο να επικρατεί η άποψη πως παραμελούν τα παιδιά τους ή ότι δεν προλαβαίνουν ή ότι δεν ασχολούνται ή ότι δίνουν περισσότερη σημασία σε κάποιο παιδί σε βάρος κάποιου άλλου, κτλ.

Η αλήθεια είναι ότι οι μαμάδες πολλών παιδιών είναι κανονικές μαμάδες! Μπορεί να είναι εργαζόμενες ή μη, αλλά πολλές φορές δεν εργάζονται από επιλογή, ακριβώς για να δίνουν το 100% του εαυτού τους στα παιδιά τους, με όποιες δυσκολίες -οικονομικές και μη- αυτό συνεπάγεται! Επίσης, οι μαμάδες αυτές ξέρουν να βάζουν πρόγραμμα και να έχουν και ελεύθερο χρόνο! Έχουν χόμπι, διαβάζουν βιβλία, κάνουν μεταπτυχιακά, έχουν κοινωνική ζωή και βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση, κάνοντας όμως, και τα απαραίτητα διαλείμματα όταν νιώσουν ότι “κρασάρουν”!!

Όσο για τα παιδιά αυτών των μαμάδων, δηλαδή, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μεγάλη οικογένεια, είναι παιδιά χαρισματικά, χαρούμενα, ευτυχισμένα, που έχουν μάθει να μοιράζονται, να είναι υπεύθυνα, να δημιουργούν και να είναι χρήσιμα σ’ ένα κοινωνικό σύνολο! Μαθαίνουν επίσης, πως για να είσαι σημαντικός, μοναδικός και για ν’ αγαπιέσαι, δεν χρειάζεται απαραιτήτως να είσαι το κέντρο του κόσμου!

Όλοι μιλούν για την ενσυναίσθηση που πρέπει να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας, αλλά τελικά, αντιλαμβάνομαι δυο τινά: πως η ενσυναίσθηση είναι άγνωστη λέξη για πολλούς και πως πίσω από κάθε κακόβουλο και πικρόχολο σχόλιο κρύβεται μόνο αμετροεπής εγωισμός!

Καμιά μαμά δεν είναι τέλεια ή αλάνθαστη και προτού κουνήσουμε το δάκτυλό μας σε κάποια, ας αναλογιστούμε τα δικά μας λάθη, ας δούμε τη δική μας καμπούρα και ας φέρουμε τον εαυτό μας στην αντίπερα θέση!

Γι’ αυτό, μη λυπάστε καμία μαμά με 3, 4 ή και παραπάνω παιδιά και μη σκέφτεστε πόσες αδυναμίες έχει! Σκεφτείτε μόνο πόση προσπάθεια κάνει και πόσα αποθέματα αγάπης και υπομονής διαθέτει!

Evi's Stories Παιδέματα