Παιδέματα

Νέα Μαμά: Τι να περιμένεις…

Super – μαμά συγχαρητήρια! Κατάφερες να περάσεις όλα τα άγχη της εγκυμοσύνης και της γέννας και να πάρεις επιτέλους στην αγκαλιά σου το μικρό σου αγγελούδι!

Νομίζεις όμως, ότι τώρα θα ξεκουραστείς; Wrong… Δυστυχώς, εκεί που λες ότι τα δύσκολα πέρασαν, αρχίζεις να συνειδητοποιείς πως η ανάβαση στον Ψηλορείτη θα ήταν “ευκολάκι” μπροστά σε όλο αυτό το βουνό που έχει απλωθεί μπροστά σου!

Μην απελπίζεσαι! Το Supermammasblog σου προτείνει ορισμένα tips για να ξέρεις τι να περιμένεις τους πρώτους μήνες και πώς ν’ αντιμετωπίσεις τις δυσκολίες.

  1. Μα γιατί κλαίει συνέχεια;

Ένα χαρακτηριστικό των περισσότερων μωρών (υπάρχουν και οι σπάνιες εξαιρέσεις) είναι να κλαίνε… Να κλαίνε πολύ… Ασταμάτητα… Χωρίς λόγο… Ο αγώνας ισχύος έχει ήδη αρχίσει και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αποδεχθείς την ήττα σου! Να θυμάσαι ότι το μωρό είναι ένα ζωντανό κουκλάκι κι αν το κλάμα θεωρήσουμε ότι είναι το ON, η αγκαλιά είναι το OFF.

2. Πες “αντίο” στον ύπνο – καλωσόρισε τους μαύρους κύκλους

Μην έχεις την ψευδαίσθηση ότι θα καταφέρεις να κοιμηθείς έστω και ένα βράδυ σερί! Δεν το έχω καταφέρει 8,5 χρόνια τώρα! Ακόμη κι αν τύχει όμως, να κοιμηθεί το μωρό τουλάχιστον μέχρι τις 6 το πρωί, μην έχεις την παραμικρή ελπίδα ότι θα συμβεί το ίδιο και την επομένη! Το σύνηθες είναι να ξυπνάει κάθε 3 ώρες -τουλάχιστον μέχρι τους 6 πρώτους μήνες! Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να κοιμάσαι μες την ημέρα όποτε κοιμάται και αυτό! Κι αυτό επειδή δεν έχεις άλλο… 2 – 0 στον αγώνα ισχύος που λέγαμε!

3. Να θηλάζει κανείς ή να μη θηλάζει;

Είμαι σίγουρη ότι θα έχεις ακούσει άπειρες συμβουλές και απόψεις σχετικά με το θέμα του θηλασμού! Από το να θηλάσεις το παιδί μέχρι να πάει φαντάρος (που λέει ο λόγος) μέχρι να μην θηλάσεις καθόλου γιατί θα χαλάσεις το στήθος σου (ναι, δυστυχώς, επικρατεί ακόμη αυτή η αντίληψη)! Η συμβουλή μου είναι να κλείσεις τ’ αυτιά σου στις Σειρήνες και να πράξεις με το ένστικτό σου και σύμφωνα με αυτό που θα σου επικοινωνεί το μωρό σου!!! Σίγουρα ο θηλασμός δε συγκρίνεται με το γάλα του εμπορίου, αλλά κι η ψυχολογία μιας μαμάς είναι εξίσου σημαντική, καθώς έχει αντίκτυπο στο μωρό!

4. Το μωρό θα το “φοράς” παντού

Τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες, θα είναι το νέο σου “αξεσουάρ”. Μόνο που θα είναι ό,τι πολυτιμότερο έχεις φορέσει ποτέ! Όπου πας εσύ, θα πηγαίνει κι αυτό! Μόλις σε χάνει από το οπτικό του πεδίο, θα χαλάει τον κόσμο, γιατί απλά γι’ αυτό, εσύ είσαι ο κόσμος του!!!!

5. Άθλος η απώλεια των περιττών κιλών της εγκυμοσύνης

Τον πρώτο μήνα ίσως νιώθεις ότι είσαι ακόμη έγκυος στον 5 – 6 μήνα! Με σωστή διατροφή όμως, άφθονα υγρά και λίγη άσκηση θα επανέλθεις πολύ – πολύ γρήγορα! Η αφαγία δεν είναι λύση, κυρίως αν θηλάζεις. Το μωρό έχει ανάγκη όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Και να θυμάσαι ότι ο θηλασμός λειτουργεί και σαν σύμμαχος στην απώλεια βάρους!

6. Λερωμένες πάνες και ρουχαλάκια παντού…

Τα μωρά, εκτός από το να κλαίνε, να τρώνε, να κοιμούνται συνέχεια και να ξυπνούν συχνά για να ξανακλάψουν, να ξαναφάνε και να ξανακοιμηθούν, στο μεσοδιάστημα έχουν και μια δραστηριότητα: να λερώνουν τις πάνες και τα ρουχαλάκια τους σαν να μην υπάρχει αύριο! Σίγουρα θ’ αναρωτιέσαι πώς γίνεται ένα τόσο δα πλασματάκι να γεμίζει ολόκληρο υπόνομο για πλάκα! Αυτό συμβαίνει επειδή το γάλα -ειδικά το μητρικό- είναι πολύ εύπεπτο! Τα καλά νέα σε όλα αυτά τα κακά, είναι ότι οι συχνές κενώσεις του μωρού, είναι ένδειξη σωστής λειτουργίας του πεπτικού του συστήματος! Όσο για τα πλυντήρια…αφού δεν μπορείς να τ’ αποφύγεις, keep calm and let it go! Εξάλλου, θα γίνουν δεύτερη φύση σου για τα επόμενα -κι εγώ δεν ξέρω ακόμη- πόσα χρόνια!

Ελπίζω να σε βοήθησα έστω και λίγο! Τα παιδιά λέγονται έτσι επειδή σε παιδεύουν, αλλά είναι και τα μοναδικά πλάσματα στον κόσμο που σου μοιράζουν απλόχερα τεράστιες δόσεις ευτυχίας! Σίγουρα, λοιπόν, θα νιώθεις κουρασμένη, αλλά και απέραντα ευτυχισμένη!!!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *