Πώς να αποθηλάσετε με τον σωστό τρόπο

Μετά από τρεις θηλασμούς – αποθηλασμούς, μπορώ να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου πάνω στο θέμα και να σας δώσω ορισμένες χρηστικές συμβουλές για το πώς να το κάνετε σωστά.

Ο πρώτος αποθηλασμός έγινε απότομα, έπειτα από κάποιες δυσάρεστες συγκυρίες, όταν ο γιος μου ήταν 2,5 μηνών! Δεν σας κρύβω ότι μου κόστισε! Γι’ αυτό έβγαλα το άχτι μου στα κορίτσια! Ωστόσο, όσο πιο μικρό είναι το μωρό, τόσο πιο εύκολη είναι η διαδικασία του απογαλακτισμού! Αντιθέτως, όσο μεγαλώνει το παιδί, τα πράγματα μπορεί να γίνονται δράματα…

  1. Δεν υπάρχει χρονικό όριο θηλασμού – αποθηλασμού

Αρχικά πρέπει να διευκρινίσουμε πως το πότε θα διακοπεί ο θηλασμός, δεν πρέπει ν’ απασχολεί κανέναν άλλον, πέρα από τη μαμά και το παιδί κι εξαρτάται από τον μεταξύ τους δεσμό! Δεν υπάρχει κανένα χρονικό όριο για το πότε πρέπει να γίνει! Αυτό άλλοτε το ορίζει το παιδί κι άλλοτε οι αντοχές της μαμάς! Πολλές μανούλες νιώθουν την ανάγκη να αποθηλάσουν το μωρό τους, όταν έρχεται ένα δεύτερο! Βέβαια, αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, καθώς μια μαμά μπορεί να θηλάζει ταυτόχρονα και τα δυο μωρά της. Πάλι εξαρτάται από το τι θέλει, πώς νιώθει και τι αντοχές έχει κάθε μαμά και βέβαια, από την πορεία της εγκυμοσύνης!

2. Νόμος προσφοράς και ζήτησης

Όταν θήλαζα την πρώτη μου κόρη και ήμουν έγκυος στην δεύτερη, άρχισα να έχω συσπάσεις από τους πρώτους κιόλας μήνες! Σύμφωνα με τη γνώμη του τότε γυναικολόγου μου, έπρεπε να διακοπεί ο θηλασμός, καθώς ήταν “υπεύθυνος” για τις συσπάσεις! Παρόλα αυτά, προσπάθησα να το κάνω σταδιακά γιατί δεν ήθελα να “γκρεμίσω” ό,τι με κόπο είχαμε χτίσει επί ενάμισι χρόνο! Ακολούθησα, λοιπόν, το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης: Όσο δεν προσφέρεις, τόσο περιορίζεται η παραγωγή και στη συνέχεια η ζήτηση! Ευτυχώς, η μικρή μου ήταν φαγανή και προσαρμοστική!

3. Μέθοδος “Δεν προσφέρω – Δεν αρνούμαι”

Ο απογαλακτισμός στη δεύτερη κόρη μου (τρίτο κατά σειρά παιδί μου) ήταν πιο δύσκολη υπόθεση, καθώς θήλαζε επί 2 χρόνια (πρωί μόλις ξυπνούσε, μεσημέρι πριν τον ύπνο, βράδυ πριν κοιμηθεί και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας). Το στήθος μου λειτουργούσε για εκείνη σαν πηγή γάλακτος, σαν φάρμακο σε οποιονδήποτε πόνο ή φόβο της, σαν παρηγοριά στον κλάμα της, σαν μπιμπερό, σαν πιπίλα! Είχε γίνει η δεύτερη φύση της! Έτσι, η διακοπή του θηλασμού δεν ήταν κάτι που δέχτηκε εύκολα! Πλέον, τον απαιτούσε…

Ακολούθησα, λοιπόν, για αρχή, τη μέθοδο “δεν προσφέρω – δεν αρνούμαι”! Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως πρέπει να προβλέπεις την πείνα του παιδιού και να του δίνεις κάτι να φάει προτού ζητήσει γάλα! Έτσι, έχεις κατακτήσεις το πρώτο σκέλος! Όσον αφορά στη λογική του δεύτερου σκέλους, έγκειται στο ότι όποτε το παιδί ζητήσει να θηλάσει δεν πρέπει να του λέμε όχι! Προσπαθούμε, τεχνηέντως, να του αποσπάσουμε την προσοχή με κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα ένα παιχνίδι, μια βόλτα ή μια αγκαλιά.

Αν, δηλαδή, του ικανοποιήσουμε την ανάγκη για φαγητό ή συναισθηματική κάλυψη, τότε το πιθανότερο είναι να ξεχάσει τον θηλασμό. Αν πάλι επιμένει και κλαίει γοερά, το βάζουμε στο στήθος για να ηρεμήσει. Το ζητούμενο είναι να μειώνουμε έναν θηλασμό κάθε 10 μέρες, μέχρι να φτάσουμε στους βραδινούς θηλασμούς, οι οποίοι σταδιακά θα περιορίζονται μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως!

4. Νανουρίσματα και “ντακτιρντίσματα”

Μπορεί να μην παραπέμπουν σε επιστημονικούς όρους, οι παραπάνω λέξεις, αλλά σίγουρα όλοι και όλες έχουμε μεγαλώσει με αυτές! Αν λοιπόν, δεν πιάνει καμιά επιστημονική μέθοδος και τα έχουμε δοκιμάσει όλα χωρίς αποτέλεσμα, τότε επιστρατεύουμε τις παλιές “μαμαδίστικες” μεθόδους. Λέμε νανουρίσματα για να κοιμηθεί, συνοδεία του απαραίτητου απαλού κουνήματος! Προσπαθήστε να το κουνήσετε στο καρότσι ή ξαπλωμένες αντικριστά στο κρεβάτι μαζί του!

5. Επίκληση στο συναίσθημα

Αν το μωρό είναι πάνω από 1 έτους, τότε μπορείτε να του εξηγήσετε ότι η μαμά πονάει ή ότι μεγάλωσε και θα πρέπει να πίνει το γάλα με το μπιμπερό ή μ’ ένα ποτηράκι με καλαμάκι (θα μάθει να το χρησιμοποιεί και θα του φαίνεται και διασκεδαστικό)!

Να θυμάστε ότι:

1. ο αποθηλασμός δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη! Μπορεί να διαρκέσει από 1 – 2 μήνες ή και περισσότερο, αναλόγως το παιδί!

2. είναι ζήτημα απόφασης της μαμάς! Όταν η μαμά είναι σίγουρη, σταθερή και απόλυτα προσηλωμένη στον στόχο της, τότε ο απογαλακτισμός θα γίνει πολύ πιο γρήγορα και εύκολα!

Παιδέματα