Evi's Stories

“Όχι” στην υπερέκθεση των παιδιών

Φοιτώντας στη σχολή -πριν κάμποσα χρόνια- ανάμεσα στις γνώσεις που αποκόμισα και θεωρώ θεμέλιους λίθους της δημοσιογραφικής δεοντολογίας ήταν: πρώτον, η διαφάνεια και αμεροληψία και δεύτερον, η προστασία της παιδικής ηλικίας!

Όταν έγινα μαμά, έπεσα δυστυχώς, στην παγίδα που πέφτουν οι περισσότερες από εμάς -είτε λόγω αφέλειας, είτε λόγω υπερηφάνειας- να δημοσιεύσω φωτογραφίες του γιου μου στο facebook! Παραβίασα έναν από τους σημαντικότερους κώδικες δεοντολογίας, αλλά κυρίως, την Αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα “εις βάρος” του ίδιου μου του παιδιού! Φυσικά, όταν συνειδητοποίησα και ενημερώθηκα περαιτέρω για τους κινδύνους, στους οποίους το εξέθεσα και το εξέθετα, αποφάσισα να μην αναδημοσιεύσω ποτέ το πρόσωπό του και φυσικά να μην ανεβάσω φωτογραφίες με τα πρόσωπα των 2 επόμενων παιδιών μου! Πρόσφατα, ανακάλυψα ότι μπορώ να διαγράψω και όσες φωτογραφίες αφορούσαν στον γιο μου!

Ούσα νέα στον χώρο του blogging, θέλω να σας εκμυστηρευτώ (κι ας μου κοστίσει μερικά “likes”) ότι είμαι κατά της υπερέκθεσης των παιδιών, αλλά και της δικής μου και κατά του βομβαρδισμού φωτογραφιών άνευ λόγου και αιτίας, κάτι το οποίο αντίκειται στους νόμους του blogging, όπως το ξέρουμε μέχρι σήμερα! Είναι αποδεδειγμένο ότι η εικόνα έχει δύναμη, αλλά θεωρώ ότι ο λόγος -και δη ο γραπτός- έχει μεγαλύτερη!

Παρόλ’ αυτά, ένα κείμενο χωρίς φωτογραφία, είναι σαν ένας καταπράσινος κήπος χωρίς λουλούδια, σαν ένα φαγητό χωρίς αλάτι, σαν ένα γκρίζο, ανήλιο τοπίο, που η φυσική του ομορφιά, περιμένει τις αχτίνες του ήλιου να το αγκαλιάσουν και να αναδείξουν την πολυμορφία και την αξία του! Για τον λόγο αυτό, θ’ αναρτώ κάποιες φωτογραφίες δικές μου και ίσως κάποιες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται τα παιδιά μου, αλλά χωρίς να φαίνονται τα πρόσωπά τους! Και μόνο όταν σχετίζονται με κάποιο θέμα που ανεβάζω ή όταν συμμετέχουν σε κάποια δραστηριότητα!

Με χαροποιεί ιδιαιτέρως το γεγονός ότι οι σημερινές μανούλες θέλουν και είναι πιο ενημερωμένες από ότι στο παρελθόν -σε αυτό έχει συμβάλλει σημαντικά το Ίντερνετ και τα social media- και έχουν συνεχώς αναζητήσεις σχετικά με τη σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Επομένως, εστιάζουν αρκετά στην ουσία της είδησης, στην ουσία του να είσαι μάνα και όχι στο πώς θα δείχνεις ευτυχισμένη, άψογη και τέλεια σε όλα, όπως στις διαφημίσεις και τα celebrities news! Κατά τη γνώμη μου, τέλεια είναι η μάνα που αναγνωρίζει τα λάθη της και προσπαθεί συνεχώς να τα διορθώνει!

Επιστρέφοντας στο θέμα της υπερέκθεσης των παιδιών, κρίνεται επιτακτική ανάγκη και υποχρέωσή μας -γονική, και ανθρώπινη- να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην παιδική ηλικία και να τα προστατεύουμε από τους κινδύνους που ελλοχεύουν! Πρέπει να είμαστε υπερήφανες για αυτά που κάνουν -γι΄αυτό που είναι- και όχι γι’ αυτό που δείχνουν ή φαίνονται, ακόμη κι αν είναι πανέμορφα! Που μεταξύ μας, τα δικά μας ήταν, είναι και θα είναι πάντα τα ωραιότερα, όπως παραδέχεται και η σοφή κουκουβάγια! Ωστόσο, οφείλουμε να καλλιεργούμε το πνεύμα, το σώμα και την ψυχή τους και όχι να τα “ψωνίζουμε” από μικρά!

Παν μέτρον άριστον σε όλους τους τομείς!!!!

Παρακολουθήστε και ένα παραμυθάκι με την κουκουβάγια και την πέρδικα:

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *