Evi's Stories

Τι να κάνουμε όταν έχουμε τις “μαύρες” μας – Tips για ν’ ανέβει η ψυχολογία και η διάθεσή μας

Υπάρχουν μέρες που η ψυχολογία μας είναι πεσμένη στα… πατώματα, που ακόμη κι η σκέψη να σηκωθούμε από το κρεβάτι φαντάζει άθλος… που όλα γύρω μας φαίνονται “μαύρα”, ανιαρά και μάταια!!! Που το σπίτι, οι δουλειές, η ρουτίνα μας “πνίγουν”. Και νιώθουμε τύψεις κι ενοχές που νιώθουμε έτσι, αντί να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και να λέμε “Ευχαριστώ” για όσα έχουμε! Κι αναρωτιόμαστε: “Μήπως πάσχουμε από κατάθλιψη”; “Μήπως είμαστε αχάριστες”; “Μήπως η παράνοια μας “χτύπησε” την πόρτα”; Ή απλώς έχουμε πάθει “blackout” από το καθημερινό “overdose” (υπερκόπωση σε ελεύθερη μετάφραση) και απλώς χρειαζόμαστε “ανασυγκρότηση” κι “επαναπροσδιορισμό”;

Μα, καλά πώς είναι δυνατόν να νιώθει κουρασμένη μια μαμά; Γιατί; Τι κάνει όλη μέρα; Επειδή σηκώνεται στις 7 να ετοιμάσει τα παιδιά, να τα πάει σχολείο, να μαγειρέψει, να πάει στη δουλειά, να γυρίσει, να διαβάσει τα παιδιά, να βάλει πλυντήριο, να φτιάξει απογευματινό – βραδινό, να παίξει λίγο με τα παιδιά, να τα ετοιμάσει για ύπνο, να συνεχίσει τη δουλειά ή τις δουλειές… (Plus, τους θηλασμούς και τις αϋπνίες)! Επειδή, άλλες 24 ώρες να είχε η μέρα, πάλι δεν θα προλάβαινε; Σιγά την κούραση! Και ποια κούραση; Τη σωματική ή την ψυχολογική που επιφορτίζεται με το καθημερινό άγχος, τις ορμόνες και τη ρουτίνα;

Το ζητούμενο εδώ δεν είναι αν η συσσωρευμένη κούραση είναι υπαρκτή ή δικαιολογημένη, αφού ισχύουν και τα 2 και μάλιστα, στον υπερθετικό βαθμό!!!! Το ζητούμενο είναι να βρούμε τρόπους, ώστε ν’ ανεβάσουμε γρήγορα την ψυχολογία και τη διάθεσή μας.

ΚΟΥΙΖ: Τι κάνουμε;

α. Παραίτηση: Δεν κάνουμε απολύτως τίποτα για τουλάχιστον 1 μήνα

β. Βρίζουμε τον άντρα μας και ξεσπάμε στα παιδιά

γ. Κλαίμε γοερά από το πρωί μέχρι το βράδυ

δ. “Παρκάρουμε” τα παιδιά σε παππούδες – γιαγιάδες για να νιώσουμε καλύτερα

ε. Όλα τα παραπάνω

στ. Τίποτα από τα παραπάνω

Αν απαντήσατε το ε. είστε στον σωστό δρόμο αν επιθυμείτε ένα διαζύγιο ή την αυτοκαταστροφή.

Αν απαντήσατε το στ. σκέφτεστε έξυπνα και συγκροτημένα!

Τις πταίει;

Προσωπικά, όταν “μπλοκάρω” ψυχοσωματικά και μου φταίει ακόμη κι η μύγα που πετάει… αρχικά, προσπαθώ να καταλάβω τι πραγματικά μου φταίει. Ποιο είναι το έναυσμα ή η αιτία που πυροδότησε όλη αυτή την “μαυρίλα”! Και μαντέψτε: Κατά 99,9% μου φταίει ο εαυτός μου! Κάτι που είπα, όπως το είπα ή κάτι που δεν είπα όταν έπρεπε να το πω! Συχνά, λέμε τα λάθος πράγματα στον σωστό άνθρωπο και τα σωστά πράγματα στον λάθος άνθρωπο! Και μια κακή στιγμή ή λάθος κουβέντα μπορεί να ενεργοποιήσει μια σειρά αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων!

Τέλος στο αυτομαστίγωμα

Αφού εντοπίσω το πρόβλημα, στη συνέχεια, κάνω την αυτοκριτική μου και βάζω ένα “φρένο” στο αυτομαστίγωμα. Κανείς δεν είναι τέλειος και μέσα από τα λάθη μας γινόμαστε καλύτεροι.

Λάβετε θέσεις… με μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους

Αφού θυμώσω, κλάψω, κοιμηθώ λίγο, ξεκουραστώ (λέμε τώρα), σειρά έχουν τα πιο δραστικά μέτρα! Σε αυτά συγκαταλέγεται η ανασυγκρότηση που λέγαμε στην αρχή! Ξεκινάει, λοιπόν, μια καινούρια μέρα, με μικρούς και ρεαλιστικούς στόχους (π.χ. διατροφή, άσκηση, μια βόλτα στην ύπαιθρο), με νέες, φρέσκες και δημιουργικές ιδέες (κάτι που αγαπώ, το αγαπημένο μου χόμπι, κάτι που μ’ ευχαριστεί και με γεμίζει χαρά και ενθουσιασμό…διάβασμα, γράψιμο, πλέξιμο, μαγείρεμα, τρέξιμο, ποδήλατο, κτλ.)!

Οργάνωση και σωστός προγραμματισμός

Επειδή το καθημερινό πρόγραμμα είναι αγχωτικό και πολλές φορές χαοτικό, χρειάζεται οργάνωση και σωστή κατανομή του χρόνου. Πάρτε, λοιπόν, μια ημερήσια ατζέντα – ημερολόγιο και ξεκινήστε να γράφετε τις καθημερινές σας υποχρεώσεις – δουλειές. Σίγουρα, η οργάνωση και ο σωστός προγραμματισμός βοηθάει στη συγκέντρωση του μυαλού και μειώνει το στρες. Ακόμη κι η καταγραφή της παραμικρής λεπτομέρειας μπορεί να είναι σωτήρια και να μας γλιτώσει από περιττό άγχος.

Αλλαγή στη διακόσμηση και γενική καθαριότητα

Η ακαταστασία και τα ακάρεα στους χώρους του σπιτιού είναι πιθανό να “μπλοκάρουν” την λειτουργία των τσάκρα μας και να “ρίχνουν” την ψυχολογία και την ενέργειά μας. Μια γενική καθαριότητα, μια οργάνωση στις ντουλάπες και μια μικροαλλαγή στη διακόσμηση του σπιτιού, πολλές φορές βοηθάει στη βελτίωση της διάθεσής μας.

Σημείωση: Τα παιδιά λατρεύουν να βοηθούν στις δουλειές, όπως λατρεύουν την οργάνωση, την καθαριότητα και την αλλαγή! Πείτε τους να μαζέψουν τα δωμάτιά τους, να ξεχωρίσουν τα παιχνίδια τους ή να βάλουν ηλεκτρική σκούπα!!!

Στα μικρά πράγματα κρύβεται η χαρά

Αγκάλιασε τα παιδιά σου σφιχτά, φίλησε τον άντρα σου, μοιράσου την αγάπη, εξέφρασέ την στα αγαπημένα σου πρόσωπα, πήγαινε για καφέ με μια φίλη σου, νιώσε την στιγμή, ζήσε τη ζωή (είναι τόοοσο μικρή) και νιώσε υπερήφανη για τον εαυτό σου και όσα έχεις καταφέρει, γιατί σίγουρα κάτι έχεις κάνεις σωστά!!!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *