Χριστούγεννα χωρίς τη μυρωδιά του μελομακάρονου, δεν γίνεται! Φέτος, τα παιδιά μου ζήτησαν να τους φτιάξω τα κανονικά μελομακάρονα και όχι τα περσινά Vegan με τους χουρμάδες. Ωστόσο, αν είστε Vegan ή αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό, μπορείτε να βρείτε την καταπληκτική συνταγή για ωμοφαγικά, χωρίς ψήσιμο μελομακάρονα εδώ.
Η φετινή συνταγή είναι για μελωμένα και τραγανά μελομακάρονα. Πώς γίνεται αυτό; Με πολλή αγάπη και όρεξη και την μίξη της συνταγής του Πετρετζίκη και της κλασικής πατροπαράδοτης μαμαδίστικης συνταγής.
Πριν ξεκινήσουμε να αναφέρω ότι:
- Η δοσολογία και η μέτρηση είναι με μια ίδια κούπα ή ποτήρι και όχι με γραμμάρια (για μεγαλύτερη ευκολία).
- Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και τα μελομακάρονα ζεστά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε και αλεύρι και σιμιγδάλι.
Για το σιρόπι:
2,5 κούπες νερό
2,5 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
3 ξυλάκια κανέλας
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση
½ ποτήρι μέλι
Στερεά Υλικά:
- 1 πακέτο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
Υγρά Υλικά:
2 κούπες χυμό πορτοκαλιού και ξύσμα από 1 πορτοκάλι
½ κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
2 κούπες καλαμποκέλαιο
¼ κούπας ελαιόλαδο
¾ κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουτ. Γλυκού κανέλα
½ κουτ. Γλυκού γαρίφαλο
¼ κουτ. Γλυκού μοσχοκάρυδο
Μέλι και τριμμένο καρύδι για το πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σιρόπι….
Ετοιμάζουμε το σιρόπι από το βράδυ της προηγούμενης. Βάζουμε σ’ ένα κατσαρολάκι τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι.
Ζύμη….
Σ’ ένα μπολ αναμιγνύουμε τα στερεά υλικά και σ’ ένα άλλο τα υγρά.
Ρίχνουμε πρώτα τον χυμό πορτοκαλιού ανακατεύοντάς τον με τη σόδα σε μια κούπα πάνω από το μπολ γιατί θ’ αρχίσει ν’ αφρίζει. Αυτό το κάνουμε για να γίνει αφράτη η ζύμη μας.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ξύσμα, το λάδι, τη ζάχαρη και τα αρωματικά.
Ανακατεύουμε και αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά με τα στερεά. Δε δουλεύουμε πολύ τη ζύμη, μόνο για 10’’ για να μην σφίξει. Την θέλουμε πολύ μαλακή.
Πλάθουμε σε οβάλ σχήμα. Όσο πιο μικρά τόσο πιο μελωμένα. Αναλόγως το σχήμα, ψήνουμε στις αντιστάσεις για περίπου 20’ – 25’.
Καυτά τα βουτάμε στο σιρόπι για 1’ και τα απλώνουμε σ’ ένα μεγάλο ταψί. Πασπαλίζουμε με extra μέλι και τριμμένο καρύδι.
Και του χρόνου!!!