Μήπως η ηλικία των 2 είναι η ηλικία του “ΟΧΙ”;

Μήπως η ηλικία των 2 είναι η ηλικία του “ΟΧΙ”;

Η ηλικία των 2 αποτελεί ένα ορόσημο στην ανάπτυξη του παιδιού κι ένα επιπλέον στοίχημα για τους γονείς! Θα την χαρακτήριζα ως την ηλικία του «ΟΧΙ» αφού το μικρό μας δεν ξέρει τι θέλει ορισμένες φορές και δεν ικανοποιείται με τίποτε τις περισσότερες. Ειλικρινά σας καταλαβαίνω… Την έχουμε περάσει τη φάση αυτή επί three! Μην απελπίζεστε, απλώς εφοπλιστείτε με μεγάλη υπομονή και κυρίως, κατανόηση!

Το σίγουρο είναι ότι το μωρό δεν θέλει να σας εξοργίσει ούτε έχει αρνητική συμπεριφορά επίτηδες! Απλώς, μαθαίνει και θέλει σιγά σιγά να είναι ανεξάρτητο και να κάνει πράγματα μόνο του! Πολλές φορές δεν του έρχονται όλα όπως τα φαντάζονταν είτε επειδή δεν μπορεί ακόμη λόγω της ηλικίας του είτε επειδή δεν επιτρέπονται για την ασφάλειά του! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να του δημιουργεί εκνευρισμό και δυσαρέσκεια, την οποία αδυνατώντας να εκφράσει (ακόμη μια δυσκολία στη φάση των 2) οδηγείται στην άρνηση!

ΚΟΥΙΖ

Τι μπορείτε να κάνετε;

1. Τιμωρία

2.  Το μαλώνουμε

3. Φωνάζουμε

4. Το βοηθάμε

Η σωστή απάντηση είναι φυσικά το 4.

  • Αντί να το μαλώσουμε, το βοηθάμε να επικοινωνήσει αυτό που θέλει. Πώς; Θέτοντάς του ερωτήσεις, όπως: «Δεν σου αρέσει το φαγητό; Γι΄αυτό δεν τρως;»…. «Θες το παιχνίδι του αδερφού σου;» …. «Θες να σε πάρω αγκαλιά να φτάσουμε μαζί το ντουλάπι;»…. Να φορέσουμε μαζί τις κάλτσες;»…. Με αυτό τον τρόπο, του δείχνουμε ότι το καταλαβαίνουμε!
  • Επίσης, μπορούμε να του δώσουμε επιλογές, όπως: «Θες να φορέσεις το μπλε μπουφάν ή το κόκκινο;»…. «Θες να σου φτιάξω φασολάκια ή φακές;». Έτσι, θα σκέφτεται μέσα σ’ ένα υποτιθέμενο συννεφάκι: «Πω πω, τελικά, μετράει ο λόγος μου!!!»
  • Όταν θυμώνει και υπάρχει κόσμος μπροστά, θα ήταν συνετό να το απομακρύνεται σε άλλον χώρο μέχρι να ηρεμήσει, γιατί για σκεφτείτε 40 βλέμματα καρφωμένα πάνω σας ενώ ήδη βγάζετε καπνούς; Μήπως, έχετε αρχίσει ήδη να συμπάσχετε με το μικρό σας;;;
  • Τέλος, πάρτε το μια μεγάλη και σφιχτή αγκαλιά και μόλις ηρεμήσει παίξτε λίγο μαζί του. Σε λίγη ώρα, θα του έχουν περάσει τα νεύρα και το «ΟΧΙ» θα μετατραπεί μέσα στο συννεφάκι του σε: «Ωχ, η…. μάνα μου πάλι έρχεται για αγκαλιά!!!!
Παιδέματα