Τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού (bullying) αυξάνονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια και όλοι οι γονείς είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας ν’ αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους περιστατικά.
Πρόσφατα η κόρη μου, η οποία πηγαίνει Α’ δημοτικού φέτος, μου εκμυστηρεύτηκε (ήθελε να είμαστε εντελώς μόνες μας για να μου το πει, γεγονός που σημαίνει ότι γι’ αυτήν ήταν κάτι πολύ σοβαρό και σημαντικό), ότι ένα παιδάκι από το σχολείο –συμμαθητής της- την έσπρωξε. Την ρώτησα τι έκανε εκείνη και μου είπε πως το είπε στην κυρία και τον έβαλε τιμωρία. Της είπα «μπράβο» για την γενναιότητά της να το πει και στην κυρία και σε μένα και αν ξανασυνέβαινε να ξανάκανε το ίδιο.
Είμαι της άποψης πως για να αντιδρά και να είναι επιθετικό κάποιο παιδί ειδικά σε αυτές τις μικρές και τρυφερές ηλικίες, σίγουρα δεν ευθύνεται το ίδιο. Μπορεί ακόμη να νιώθει απομονωμένο από τα υπόλοιπα παιδιά και ν’ αντιδρά κατά αυτόν τον τρόπο ή ν’ αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα μέσα στην οικογένειά του.
Το περιστατικό επαναλήφθηκε ακριβώς την επόμενη μέρα. Άρχισα να φουντώνω και να μην ξέρω πώς ν΄ αντιδράσω. Τι να πω στη μικρή μου αφενός, αφετέρου αναρωτιόμουν μήπως θα έπρεπε να λάβω πιο δραστικά μέτρα και να επέμβω. Όμως, ο μικρός μου άγγελος μ’ έβγαλε από τη δυσάρεστη θέση, λέγοντάς μου πως το θέμα τακτοποιήθηκε. Τη ρώτησα πώς και μου απάντησε: «Ε, του είπα να σταματήσει να με σπρώχνει και εγώ θα γίνω φίλη του!!! Ε, κι εκείνος δέχτηκε». Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο υπερήφανη ένιωσα για την κόρη μου!!! Αντέδρασε όπως δεν θα περίμενε κανείς και το ένστικτό της βγήκε αλάνθαστο!!!
Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία

Δυστυχώς, το bullying στα σχολεία είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις με την Ελλάδα να κατέχει την 4η θέση στις χώρες της Ευρώπης στα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού.
Σύμφωνα με την Εταιρία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (ΕΨΙΠΕ) και άλλους φορείς, τα στοιχεία είναι δύσκολο κανείς να τα αγνοήσει:
- Το 10-15% των μαθητών είναι θύμα κάποιας μορφής βίας στο σχολικό περιβάλλον.
- Το 8,5% των εφήβων δηλώνουν ότι υφίστανται περιστατικά εκφοβισμού 2-3 φορές τον μήνα. (2012)
- 1 στους 3 μαθητές γυμνασίου έχουν πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού.
- 1 στους 2 μαθητές έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού bullying.
- Το 15,8% δηλώνουν ότι είναι οι ίδιοι θύτες. (2012)
- Πιο συχνά περιστατικά βίας εκδηλώνονται στο δημοτικό και στο γυμνάσιο σε σχέση με το λύκειο όπου αρχίζουν και μειώνονται.
- Τα αγόρια εμπλέκονται πιο συχνά σε περιστατικά σωματικής βίας , ενώ τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής βίας.
- Το 25% των παιδιών που είναι θύματα εκφοβισμού δεν αναφέρουν την κατάσταση τους στην οικογένεια τους με αποτέλεσμα να υφίστανται μεγάλη ψυχολογική πίεση χωρίς στήριξη.
Σύμφωνα με πρόσφατη πανελλήνια έρευνα ο εκφοβισμός παίρνει τη μορφή λεκτικής βίας μέσω προσβολών, φραστικών επιθέσεων και κοροϊδευτικών ονομάτων σε ποσοστό 60,69%. Προκύπτει επίσης μέσω χειρονομιών, σωματικών επιθέσεων (45,39%) είτε με εκβιασμό. Μια σύγχρονη μορφή εκφοβισμού αφορά στην αποστολή υβριστικών, εκβιαστικών μηνυμάτων και φωτογραφιών (cyberbullying) μέσω κινητών τηλεφώνων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (faceboook, twitter, youtube). Ο εκφοβισμός μπορεί να εκδηλώνεται με τη μορφή κλοπών, καταστροφής προσωπικών αντικειμένων ακόμα και ως σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση.
(Πηγή: all4mama)
Τι πρέπει να κάνουμε ως γονείς:

– Να συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μας μιλούν όταν υφίστανται τέτοιες συμπεριφορές γιατί με αυτό τον τρόπο οι «νταήδες» αντιλαμβάνονται ότι τα «αδύναμα» παιδιά δεν είναι μόνα κι έτσι αποδυναμώνονται.
– Αν μια συμπεριφορά τύπου bullying επαναλαμβάνεται στο σχολείο και δεν μπορούμε να επέμβουμε, καλό είναι να τα συμβουλέψουμε να είναι σε ομάδες και με τους φίλους τους, ώστε πάλι να νιώσουν οι «θύτες» ανίσχυροι!
– Στόχος του «νταή» είναι να προκαλέσει το παιδί με τέτοιο τρόπο που θα τον κάνει να αισθανθεί δυνατός. Πρέπει να μάθουμε τα παιδιά μας να μην αντιδρούν με αισθήματα ντροπής φόβου ή θυμού, όπως θέλει ο θύτης του, αλλά να διατηρούν την ψυχραιμία και την αξιοπρέπειά τους, δείχνοντας αυτοπεποίθηση. (https://ipsychology.gr/)