Όλοι οι γονείς έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε: Μα καλά πόσο απείθαρχα είναι τα παιδιά μου; Και το αμέσως επόμενο ερώτημα: Όλα έτσι είναι; Η απάντηση και στα 2 ερωτήματα είναι “πολύ” και “ναι” !

Μη γελιέστε, λοιπόν, πως θα έρθει εκείνη η πολυπόθητη στιγμή που θα δίνετε εντολές και αυτά θα τις εκτελούν. Εξάλλου είναι παιδιά και όχι ρομπότ! Ούτε πως θα τ’ακουμπήσει ένα μαγικό ραβδί και θα χάσουν τη λαλιά τους! Στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν μόνο τα παιδιά στις διαφημίσεις με το ονειρεμένο σκηνικό και πρωινό…

Πρέπει να αποδεχτούμε την σκληρή πραγματικότητα και να πάρουμε απόφαση πως όλα τα παιδιά είναι με τις ώρες τους κι έχουν τις στιγμές τους…. Όπως όλοι μας. Εκείνες τις στιγμές της υπερδιεγερσής τους, όπου έχουν κατεβάσει ρολά κι έχουν μπει σε άλλη διάσταση…Τις στιγμές εκείνες που τα “Γκρέμλινς” φαντάζουν αγγελικά πλασματάκια μπροστά στα δικά μας… Απλά μην μπείτε στον κόπο να τους πείτε κουβέντα! Ό, τι πείτε, είναι σίγουρο πως θα πέσει σε τοίχο ή στου κουφού την πόρτα, αφού απλά δεν ακούν! Κυριολεκτικά και μεταφορικά!

Τι κάνουμε λοιπόν; (Κουίζ)

Α. Παραδινόμαστε αμαχητί.

Β. Τα σπάμε στο ξύλο.

Γ. Φωνάζουμε μέχρι να ξελαρυγγιαστούμε.

Δ. Τιμωρία και άγιος ο Θεός.

Ε. Τίποτα από τα παραπάνω.

Σωστά μαντέψατε! Τίποτα από τα παραπάνω! Απλά βρίσκουμε έξυπνες λύσεις και ενεργούμε άμεσα και αποτελεσματικά!

Αυτό που έχω παρατηρήσει και στα 3 μου παιδιά είναι πως όταν προβαίνω σε 3 συγκεκριμένες ενέργειες, η πειθαρχία και η ηρεμία έρχονται αβίαστα και αναπόφευκτα! Και σας τις παραθέτω αμέσως:

Ενέργεια 1: Δουλειές στο σπίτι

Το να κάνεις μόνη σου τις δουλειές και αυτά να κάθονται αγαλματάκια ακούνητα… είναι μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας! Οπότε τι κάνουμε; Τα βάζουμε στη διαδικασία συμμετοχής, βοήθειας, συνεργασίας! Τα παιδιά τρελαίνονται να βοηθούν και να νιώθουν χρήσιμα!! Τους αναθέτουμε επομένως, δουλειές που ανταποκρίνονται στην ηλικία τους. Για ένα παιδί 3 ετών, το ιδανικό είναι να μαζέψει το δωμάτιό του. Για ένα παιδί 5-6 ετών να ποτίσει τα λουλούδια ή να στρώσει το κρεβάτι του. Ένα παιδί δημοτικού μπορεί να πλύνει πιάτα και να σκουπίσει! Όλα μπορούν να συγυρίσουν το δωμάτιό τους έστω και με λίγη βοήθεια.

Μπορούμε επίσης, να τα βάλουμε στη διαδικασία του μαγειρέματος, ως “Σου σεφ” αρχικά και ποιος ξέρει, αργότερα μπορεί να γίνουν και Master!

Τι πετυχαίνουμε: Με αυτό τον τρόπο, τα κρατάμε απασχολημένα, είναι ήρεμα κι έχουν έναν στόχο να φέρουν εις πέρας. Μαθαίνουν να συνεργάζονται και να συνεισφέρουν στην οικογένεια! Με λίγα λόγια γίνονται υπεύθυνοι και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση!

ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι σημαντικό να μην τα αποθαρρύνουμε όταν προκύψει κάποιο ατύχημα, π. χ. σπάσει ποτήρι, χυθεί νερό ή δεν παίρνουν καλά τις γωνίες, κτλ. Τα μαθαίνουμε να διορθώνουν τα λάθη τους και ν’ αποκαθιστούν τη ζημιά!

Ενέργεια 2: Θέτουμε μικρούς και άμεσους στόχους

Πολλές φορές, τα παιδιά βαριούνται εύκολα και το εκφράζουν με μη αποδεκτή συμπεριφορά, όπως φασαρία, αταξία, κτλ. Εκεί λοιπόν, αναλαμβάνει δράση η Σούπερ – μαμά και τους επαναφέρει στον ίσιο δρόμο της ομαλότητας και της σωστής κατεύθυνσης.

Τους δίνουμε έναν στόχο, είτε αναθέτοντας τους μια δραστηριότητα σύμφωνα με την ηλικία τους είτε δίνοντας την πρωτοβουλία να επιλέξουν εκείνα με τι θα ήθελαν να ασχοληθούν!

Στην αρχή είμαστε δίπλα τους, για να τα κατευθύνουμε σιωπηλά και στη συνέχεια δεν θα θέλουν να διακόψουν με τίποτα αυτό που κάνουν μέχρι να το ολοκληρώσουν.

Ενέργεια 3: Καθημερινός προγραμματισμός

Καλώς ή κακώς, τα παιδιά χρειάζονται μια καθημερινή ρουτίνα, προκειμένου να νιώθουν ασφάλεια και σταθερότητα! Αυτό που ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε στην περίοδο της καραντίνας και μας βγήκε σε πολύ καλό, ήταν η καταγραφή και τήρηση ενός προγράμματος.

Στην αρχή κάθε εβδομάδας γράφαμε σ’ έναν πίνακα τις υποχρεώσεις, τις δραστηριότητες, αλλά και το φαγητό κάθε ημέρας. Πάντα κατόπιν συνεννόησης και κοινής απόφασης! Π. χ πρωινό – διάβασμα/δραστηριότητες – παιχνίδι – μεσημεριανό – παραμύθια – τραγούδια – ζωγραφική – μάζεμα παιχνιδιών – πλύσιμο – ύπνος! Φυσικά το πρόγραμμα είχε και παραλλαγές γιατί διαφορετικά θα ήταν πολύ βαρετό!

Ο ύπνος είναι μια πρόκληση για όλους τους γονείς, αλλά αν πραγματοποιείται συγκεκριμένη ώρα και κάτω από καθορισμένες και προσυμφωνημένες συνθήκες, μπορεί να γίνει παιχνιδάκι! Από την εμπειρία μου σας λέω, πως η συνθήκη του ύπνου δυσκολεύει κάθε φορά που ξεφεύγουμε από το πρόγραμμα! Και ειλικρινά, δεν πίστευα ποτέ πως θα λειτουργούσα βάσει προγράμματος. Ωστόσο, είναι θαυματουργό..

Στόχος – συνέχεια – συνέπεια! Αυτό είναι το κλειδί – μυστικό για πειθαρχημένα παιδιά! Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *