Επιστροφή στα σχολεία: Πλήρης Οδηγός για ομαλή σχολική χρονιά

Επιστροφή στα σχολεία: Πλήρης Οδηγός για ομαλή σχολική χρονιά

Αγορές

Διαπαιδαγώγηση

Οργάνωση χώρου

Διατροφή

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Ψυχολογία

Μετά την ξεγνοιασιά και την ελευθερία του καλοκαιριού, η επιστροφή στο σχολείο και η ομαλή προσαρμογή των παιδιών στην καθημερινότητα αποτελεί πρόκληση για κάθε γονιό! Το άγχος μάλιστα διπλασιάζεται σκεπτόμενοι πόσα πράγματα έχουμε να προγραμματίσουμε για τη νέα σχολική χρονιά: αγορές, δραστηριότητες, οργάνωση δωματίου, καθημερινές δουλειές, αλλά και πώς πρέπει να διαχειριστούμε την ψυχολογία των παιδιών μας, ώστε να καταφέρουμε να «γεμίσουμε» τα μαθητικά  χρόνια και τις καρδιές τους με όμορφες αναμνήσεις! Αυτό προϋποθέτει από την πλευρά μας ηρεμία, ψυχικό σθένος και όσο το δυνατόν λιγότερες καθημερινές προστριβές! Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Με οργάνωση και σωστό προγραμματισμό!

Το Supermammasblog έχει ετοιμάσει έναν πλήρη οδηγό, με σκοπό να διευκολύνει την καθημερινότητά μας και να μας επαναφέρει σε… τάξη, χωρίς να χάσουμε την αισιοδοξία και το χαμόγελό μας!

ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ

  • ΑΓΟΡΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ

Σωστή χρήση σχολικής τσάντας

Οι αγορές για τσάντες έχουν ήδη ξεκινήσει. Έχετε επιλέξει τη σωστή; Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η σχολική τσάντα και με ποιον τρόπο πρέπει να χρησιμοποιείται για να είναι ασφαλής για τα παιδιά; Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τις σχολικές τσάντες και συμβουλές από τον ορθοπαιδικό εδώ.

Επιλογή παγουριού

Ένα καλό παγουρίνο είναι απαραίτητο καθημερινά για το σχολείο, τις δραστηριότητες και τις βόλτες του σαββατοκύριακου. Με τι κριτήρια λοιπόν πρέπει να επιλέγουμε ένα καλό παγουρίνο;

Vintage Σχολικά

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αναπολώ τα δικά μου μαθητικά χρόνια! Δεν θυμάμαι καθόλου τις υποχρεώσεις που είχα, παρά μόνο τις χαρούμενες στιγμές που έζησα!!! Και φυσικά, όλα αυτά τα αντικείμενα (vintage πλέον) που μάζευα στο Δημοτικό!! Πάμε να τα θυμηθούμε μαζί!

Σχολικές λίστες

Τα περισσότερα πλέον e-shop είναι πλήρως ενημερωμένα για το τι περιλαμβάνει η σχολική λίστα κάθε τάξης, ακόμη και του Νηπιαγωγείου. Έπειτα από έρευνα αγοράς, διαπίστωσα ότι τα Max Stores έχουν από τα πιο οικονομικά πακέτα!!!

  • ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ – ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Η μετάβαση των παιδιών από τον παιδικό σταθμό στο Προνήπιο – Νήπιο και από το Νηπιαγωγείο στην Α’ Δημοτικού, θεωρώ ότι είναι από τις πιο δύσκολες, αλλά ταυτόχρονα ενδιαφέρουσες σχολικές περιόδους στη ζωή ενός παιδιού! Το θετικό είναι ότι τα παιδιά προσαρμόζονται εύκολα, αρκεί να έχουν «χτίσει» καλή επικοινωνία με τους γονείς τους και να έχουν μπει οι «Χρυσοί» κανόνες που οφείλουμε να ακολουθούμε στην τάξη, στο διάλειμμα και στις σχέσεις μας με τον δάσκαλο και τους συμμαθητές μας!

Θετική διαπαιδαγώγηση

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά είναι απείθαρχα κι αυτό συμβαίνει επειδή εστιάζουμε κυρίως, στην άσχημη συμπεριφορά τους. Τι συμβαίνει όμως, όταν αρχίζουμε να επιβραβεύουμε τη θετική τους συμπεριφορά;

Δείτε ακόμη:

Όρια και κανόνες

Ακούμε συχνά για το πόσο σημαντικό είναι να μπαίνουν όρια στο παιδί. Τι είναι όμως, τελικά τα όρια και με ποιον τρόπο μπορούν να επιβληθούν; Όλα όσα θέλετε να ξέρετε από την ψυχολόγο Ιωάννα Κούρια.

Σχολική ετοιμότητα

Είναι έτοιμο το παιδί μου να φοιτήσει στην Α’ Δημοτικού; Ποιες δεξιότητες πρέπει να έχει κατακτήσει; Ποια είναι τα βασικά κριτήρια σχολικής ετοιμότητας; Δείτε τα αναλυτικά στο άρθρο της Ειδικής Παιδαγωγού, Άντας Λιακοπούλου.

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ

Παιδικό δωμάτιο

Η πρώτη τάξη κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας (Α΄Δημοτικού – Α’ Γυμνασίου – Α’ Λυκείου) αποτελεί ορόσημο όσον αφορά στην αλλαγή της διακόσμησης του παιδικού δωματίου. Και η έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς, αποτελεί την ιδανική ευκαιρία για ξεσκαρτάρισμα παιχνιδιών, οργάνωση, καθαριότητα και αγορές ή κατασκευές παιδικών επίπλων (κρεβάτια, γραφεία, βιβλιοθήκες, μικροέπιπλα). Η γνώμη μου είναι όσο πιο λίγα τόσο το καλύτερο γιατί το Α και το Ω σε κάθε παιδικό δωμάτιο είναι η διασφάλιση ενός ποιοτικού ύπνου.

Οργάνωση γραφείου και γωνιά διαβάσματος

Τα παιδιά, όπως και οι μεγάλοι, για να συγκεντρωθούν στο διάβασμα ή στο γράψιμο, θέλουν έναν καθαρό χώρο, χωρίς πολλά – πολλά που θα τους αποσπούν την προσοχή και μια οργάνωση για να ξέρουν πού θα βρουν τη γραφική τους ύλη. Εδώ μπορείτε να βρείτε ανέξοδες λύσεις για αυτοσχέδια κουτιά οργάνωσης από ανακυκλώσιμα υλικά.

Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να υπάρχει μια συγκεκριμένη γωνιά διαβάσματος, στο δωμάτιο ή την κουζίνα και ν’ ακολουθείται μια καθημερινή ρουτίνα (π.χ. φαγητό – διάβασμα – δραστηριότητες, κτλ.).

Οργανωμένα πρωινά

Ποιος είναι ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μην τρέχετε πανικόβλητοι κάθε πρωί; Η πρόληψη… Γιατί, των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

Οργανώστε, λοιπόν, τα πρωινά σας, με τέτοιον τρόπο, ώστε να δουλεύουν όλα ρολόι και να είστε στην ώρα σας και στο σχολείο και στη δουλειά, γλιτώνοντας παράλληλα, από γκρίνιες, νεύρα, φωνές και ενέργεια!!! Πώς θα το πετύχετε αυτό;

  • Οργανώστε το μπάνιο σας…

Οδοντόβουρτσες, κοκαλάκια – βούρτσες, ξυριστική μηχανή του μπαμπά, καλλυντικά και κρέμες της μαμάς, καλό είναι να βρίσκονται τακτοποιημένα στο ντουλαπάκι του μπάνιου ή σε κάποιο ράφι δίπλα στον νιπτήρα για άμεση χρήση το πρωί. Εξάλλου, όταν είναι όλα μαζεμένα, γλιτώνουμε πολύ χρόνο και στο καθάρισμα ή ξεσκόνισμα.

  • Οργανώστε τον χώρο εισόδου – εξόδου του σπιτιού σας…

Για να μην ψάχνετε κυριολεκτικά στο παρά 5 το κόκκινο μπουφάν, τα γκρι αθλητικά, την καφέ τσάντα ή τον κόκκινο σκούφο, κατασκευάστε μια εύκολη ξύλινη κρεμάστρα και μια αυτοσχέδια παπουτσοθήκη για το χωλάκι του σπιτιού με όλα τα αγαπημένα αξεσουάρ που χρησιμοποιείτε περισσότερο. Αν θέλετε μπορείτε ν’ αφήνετε εκεί και τις σχολικές τσάντες για να είστε σε απόλυτη ετοιμότητα.

Tips για εύκολο πρωινό ξύπνημα

Το πρωινό ξύπνημα των παιδιών ειδικά αν συνοδεύεται με τη λέξη “σχολείο” και ιδιαίτερα μετά από το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών, δεν το λες κι ευκολάκι… Όταν όμως, ακολουθούμε ορισμένα tips, τότε η προσαρμογή των παιδιών μπορεί να γίνει εύκολη και διασκεδαστική.

  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Εξωσχολικές δραστηριότητες

Τα παιδιά χρειάζονται ένα καθημερινό πρόγραμμα και μια εξωσχολική δραστηριότητα για να εκτονώνουν την ενέργειά τους, να αθλούνται, να κάνουν ένα διάλειμμα από το διάβασμα και να μην “κολλάνε” σε οθόνες και tablets.

Τα παιδιά είναι πολλές φορές “αχόρταγα” και δεν ξέρουν τι θέλουν… ή τα θέλουν όλα: Μπάσκετ, στίβο, ρυθμική, κολυμβητήριο, μπαλέτο, χορό, ποδόσφαιρο, ζωγραφική, μουσική και η λίστα είναι ατέλειωτη!!! Παλιά, όσο ήταν δηλαδή, μικρός ο γιος μου, είχα πέσει κι εγώ στην παγίδα των 2 και 3 δραστηριοτήτων. Αργότερα όμως, που μεγάλωσαν τα κορίτσια, διαπίστωσα πως από οικονομικής πλευράς, δεν βγαίνει να έχει ο καθένας παραπάνω από μια δραστηριότητα συν μια ξένη γλώσσα! Χώρια που πρέπει να προσλάβει κανείς ένα άτομο μόνο για τις “διανομές – παραλαβές”!!! Γι’ αυτό, δώστε στο παιδί 2 εναλλακτικές για να επιλέξει αυτή που του αρέσει περισσότερο!

Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων και Μαθημάτων

Για να θυμάστε το πρόγραμμα των μαθημάτων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων κάθε παιδιού, τοιχοκολλήστε τα στο ψυγείο ή σ’ έναν πίνακα ανακοινώσεων σε μια γωνιά του σπιτιού. Έτσι, θα είστε και θα είναι πάντα ενήμεροι!!!

Οργάνωση χειροτεχνιών

Όταν το παιδί πηγαίνει παιδικό σταθμό ή Νηπιαγωγείο, πρέπει να είστε έτοιμοι να υποδεχτείτε τις καθημερινές χειροτεχνίες, κατασκευές και δημιουργίες του! Γι’ αυτό, προμηθευτείτε μεγάλους φακέλους και διαμορφώστε έναν χώρο στο δωμάτιό του ή όπου αλλού θέλετε, ο οποίος θα είναι μόνο για τα μεγάλα δημιουργήματά του! Με αυτόν τον τρόπο, το ενθαρρύνετε να εξελιχθεί και να διατηρήσει το καλλιτεχνικό του πνεύμα και μεγαλώνοντας!!

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πολλοί με ρωτούν, “μα καλά δεν τρώνε τίποτα τα παιδιά σου”; Ή “γιατί είναι τόσο αδύνατα”; Η απάντησή μου είναι μια: “Τρώνε σωστά… τρώνε αυτά που πρέπει”! Εννοώντας, πως δεν τρώνε -τουλάχιστον σε καθημερινή βάση- κρουασάν, τυρόπιτες, συσκευασμένα μπισκότα και junk food! Η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, αλλά κυρίως, στην χώρα μας, καθώς οι διατροφικές συνήθειες και ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχουν αλλάξει σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Υπάρχει όμως, τρόπος να σταματήσουμε αυτή την “μάστιγα’ της εποχής, η οποία συνδέεται με αυξανόμενα προβλήματα υγείας στην ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου!

Πρωινό γεύμα

Η διατροφή των παιδιών, λοιπόν, είναι καθοριστική τόσο για την πνευματική και τη σωματική τους εξέλιξη όσο και για την ψυχολογία τους. Το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα, γιατί τονώνει το ανοσοποιητικό τους και τα βοηθάει να έχουν πιο καθαρό νου στο σχολείο. Η επιλογή δημητριακών ολικής άλεσης, πρωτεΐνη και φυτικές ίνες είναι όλα όσα χρειάζεται για μια μέρα γεμάτη υγεία και ενέργεια. Ψωμί με ταχίνι και μέλι, αυγό και φυσικό χυμό πορτοκάλι είναι αυτά που επιλέγω για τα δικά μου παιδιά!

Σνακ στο σχολείο και το απόγευμα

Αν θέλουμε να γλιτώσουμε τα παιδιά μας από γρήγορα σνακ στο σχολείο με κενές θερμίδες, που συμβάλλουν στην αύξηση βάρους, αλλά με την μορφή λίπους και αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό τους, θα πρέπει να επιλέγουμε τα σωστά και υγιεινά. Κι επειδή τα συσκευασμένα σνακ, όσο υγιεινά ή αθώα κι αν φαίνονται, στην ουσία, περιέχουν ζάχαρη και πολλά συντηρητικά που είναι βλαβερά για τον οργανισμό και την υγεία τους, η λύση είναι μια: τα σπιτικά από τα χεράκια της μανούλας!! Ξέρω – ξέρω, θα πείτε πως δεν υπάρχει χρόνος μέσα στην ημέρα για τέτοια! Γι’ αυτό, οργανωθείτε τα Σαββατοκύριακα και αφιερώστε 1 – 2 ωρίτσες, για να φτιάξετε σνακ για όλη την εβδομάδα και για όλη την οικογένεια! Παρακάτω, θα βρείτε ορισμένες εύκολες, γρήγορες, νόστιμες και υγιεινές ιδέες!

Κι άλλες ιδέες για χειροποίητες μπάρες, υγιεινά κέικ και μπισκότα εδώ.

Μεσημεριανό – Βραδινό

Κατά την ίδια λογική και τακτική, προγραμματίζουμε το μεσημεριανό και βραδινό γεύμα όλης της εβδομάδας. Το Σαββατοκύριακο, βγάζουμε όλοι μαζί ένα εβδομαδιαίο πλάνο και οργανώνουμε τα απαραίτητα ψώνια.

Super Tip: Αν θέλετε, μπορείτε να πλάσετε μπιφτέκια, να ψιλοκόψετε μαϊντανό – σέλινο – άνηθο, να τρίψετε ντομάτα και να τα έχετε αποθηκευμένα στην κατάψυξη. Αυτό θα σας λύσει τα χέρια αρκετές φορές για να μην τρέχετε τελευταία στιγμή!

  • ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το σχολείο είναι -μεταξύ άλλων- ένας χώρος κοινωνικοποίησης κι εκμάθησης διαφόρων κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως η ομαδικότητα, η ενσυναίσθηση, η διαχείριση και επίλυση προβλημάτων, που συμβάλλουν στην αυτοπεποίθηση, την αυτοεκτίμηση και την αυτοσυγκράτηση ενός παιδιού. Οι ψυχολόγοι δίνουν πολύτιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να τα πετύχουμε όλα αυτά!

“Ξεδιπλώνοντας” τις κοινωνικές τους δεξιότητες

Κάποια παιδάκια είναι πιο “κλειστά” και ντροπαλά. Οι γονείς ανησυχούν μήπως αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην σχολική τους ένταξη. Είναι όμως, έτσι; Εδώ, θα βρείτε ορισμένα tips για να καταφέρετε να τα “ξεδιπλώσετε”.

Σχολική χρονιά χωρίς άγχος και πολλά χαμόγελα…

Αυτό που θέλουμε περισσότερο απ’ όλα, όλοι οι γονείς, είναι να βλέπουμε τα παιδιά μας χαρούμενα και ήρεμα ψυχικά!

Τι χρειάζεται όμως, ένα παιδί για να είναι ευτυχισμένο; Αγάπη, Ενθάρρυνση και Αποδοχή!

Καλή σχολική και ομαλή χρονιά!!!!

Με λιγότερα “σκαμπανεβάσματα”…

Evi's Stories Η Χαρά του Παιδιού Παιδέματα