5 πράγματα που θα θέλαμε να ξέρουν οι γονείς για τον αποθηλασμό

5 πράγματα που θα θέλαμε να ξέρουν οι γονείς για τον αποθηλασμό

Από τις ιδρύτριες της www.apothilazo.gr  Έρρικα Κοκκόση (μαία- σύμβουλος θηλασμού) και Άσπα Κανδύλη (εκπαιδευτικός- σύμβουλος ύπνου) 

Έχοντας βοηθήσει εκατοντάδες μητέρες στον αποθηλασμό τους και έχοντας θηλάσει οι ίδιες μακροχρόνια, βιώνοντας το θηλασμό tandem (παράλληλος θηλασμός βρέφους και νηπίου) κι αποθηλάζοντας είτε φυσικά είτε καθοδηγούμενα από δύο παιδιά η καθεμία, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο θηλασμός και ο αποθηλασμός του μεγαλύτερου παιδιού έχει τις δικές του ομορφιές αλλά και δυσκολίες. 

Σε αυτό το άρθρο έχουμε μαζέψει τα πέντε πιο σημαντικά πράγματα που θα θέλαμε να γνωρίζετε για τον αποθηλασμό. Μέσα από το σεμινάριο «Αποθηλάζω με αγάπη», το πρόγραμμα καθοδήγησης μητέρων στον αποθηλασμό, αλλά και σε προσωπικές συνεδρίες με μητέρες, έχουμε εντοπίσει αυτά ακριβώς που θα θέλατε να ξέρετε πριν ξεκινήσετε το πλάνο αποθηλασμού σας.  

  1. Ο μπαμπάς έχει ισότιμο ρόλο στη φροντίδα του παιδιού με τη μαμά

Στον αποθηλασμό, άλλοι φροντιστές όπως ο πατέρας, οι παππούδες και οι γιαγιάδες ή άλλοι, συχνά παίζουν έναν σημαντικό ρόλο. Για να συμβεί αυτό όμως, είναι απαραίτητο να έχει ενισχυθεί ο ρόλος τους στην καθημερινότητα του παιδιού πριν ξεκινήσετε να αποθηλάζετε. Ο ασφαλής δεσμός του φροντιστή με το παιδί μπορεί να χτιστεί μέσα από τις καθημερινές τους αλληλεπιδράσεις όπου ο φροντιστής αρχίζει να λαμβάνει πιο κεντρικό ρόλο στη ζωή του παιδιού, δίπλα στη μητέρα. Χρειάζεται να κάνετε χώρο στον μπαμπά (ή άλλο φροντιστή) ώστε να βρει τους δικούς του τρόπους επικοινωνίας με το παιδί, να δημιουργήσουν μαζί νέες συνήθειες και ρουτίνες και να βρει τρόπους να παρηγοράει, να χαλαρώνει και να κοιμίζει το παιδί, αναλόγως τις ανάγκες που έχει η οικογένεια. Ο ίδιος ο μπαμπάς (ή άλλος φροντιστής) θα πρέπει να έχει θέληση και υπομονή καθώς αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να συμβεί από τη μία στιγμή στην άλλη και χρειάζεται χρόνο. Υποστηρίξτε κι ενθαρρύνετε την ενίσχυση του δεσμού αυτού, ο οποίος αναπτύσσει τις δεξιότητες της κοινωνικοποίησης και διευκολύνει πολύ την ομαλή διεξαγωγή του πλάνου αποθηλασμού σας! 

  1. Μην πάρετε απόφαση να αποθηλάσετε πάνω στην πιο δύσκολη στιγμή σας

Στην La Leche League (Σύνδεσμος θηλασμού Ελλάδας) υπάρχει το ρητό “μην τα παρατήσεις σε μια δύσκολη ημέρα”. Οι μητέρες που το λένε εννοούν ότι στην αρχή του θηλασμού όπου δεν ξέρουμε πώς να θηλάσουμε, μπορεί να έχουμε πληγωμένες θηλές και ένα μωρό που δεν γνωρίζουμε τι ανάγκες έχει και πώς να φροντίσουμε, χρειάζεται υπομονή και χρόνος για να μάθουμε αυτόν τον νέο ρόλο. Το ρητό αυτό όμως ταιριάζει και στη συνέχεια ή και στο τέλος του θηλασμού. Όλα τα μωρά και μικρά παιδιά έχουν εύκολες και δύσκολες ημέρες, όπως και όλες οι μητέρες. Τα παιδιά περνούν ιώσεις, κατακτούν αναπτυξιακά ορόσημα, έχουν πόνους οδοντοφυΐας, δυσκολίες στον ύπνο και άλλα. Και οι μαμάδες αντίστοιχα μπορεί να νιώθουν μοναξιά, υπερβολική κούραση, να τους λείπει η ζωή πριν το παιδί, να χτίζεται να φροντίσουν τις βασικές τους ανάγκες (φαγητό, νερό, σωματική άσκηση, ύπνος κτλ). Συχνά όταν νιώθουμε πιεσμένες σκεφτόμαστε ότι ο θηλασμός είναι ένα βαρίδι που, αν δεν υπήρχε στη ζωή μας, όλα θα ήταν ευκολότερα. Αυτό όμως δεν είναι πάντοτε αλήθεια. Είτε θηλάζουμε, είτε όχι, αυτές οι περίοδοι είναι πάντα δύσκολες και είναι πολύ πιθανό είναι ότι ο αποθηλασμός εκείνη τη δύσκολη στιγμή θα αποτύχει. 

  1. Πάρτε τον χρόνο σας και μια βαθιά ανάσα, παρατηρήστε το παιδί σας και φροντίστε τον εαυτό σας

Πολύ συχνά αναβάλουμε μια έξοδο, ένα ταξίδι, τον καλλωπισμό μας, το ξεκίνημα ενός νέου χόμπι, τη γυμναστική μας, την υγιεινή μας διατροφή για μία στιγμή στο μέλλον που θεωρούμε ότι θα είναι κατάλληλη για κάτι τέτοιο. Πολλές μητέρες που θηλάζουν το κάνουν εκούσια ή ακούσια, παρόλα αυτά, για πολλές μητέρες αυτή η απόφαση τις κάνει να νιώθουν εγκλωβισμένες στην απόφασή τους να θηλάσουν. Είναι σημαντικό να θυμόσαστε ότι ο θηλασμός είναι ένα κομμάτι της ζωής σας. Αν αυτή τη στιγμή λείπει από τη ζωή σας η αυτο-φροντίδα σας, η ξεκούρασή σας, η ψυχοθεραπεία σας, η γυμναστική σας, η ισορροπημένη διατροφή, η φίλη σας, η εργασία σας κ.ο.κ. ο αποθηλασμός δεν θα σας προσφέρει μαγικά όλα αυτά που δεν έχετε τώρα. Συνήθως όταν η απόφαση των μητέρων είναι να βάλουν όλα αυτά στη ζωή τους ανεξάρτητα από τον θηλασμό, τους δίνει και την ώθηση που χρειάζονταν για να αποθηλάσουν όταν το θελήσουν. 

  1. Μην μιλάτε μπροστά στο παιδί για το θηλασμό ή/και τον αποθηλασμό

Στο σπίτι καθώς τρώτε μεσημεριανό, στις κούνιες καθώς το κουνάτε και μιλάτε με την μαμά από δίπλα, στην επίσκεψη στη γιαγιά, στο τηλέφωνο όταν τα λέτε με μια φίλη ή απλά στο δρόμο όταν συναντάτε κάποιον. Πολλές φορές, ειδικά αν το παιδί δεν μιλάει, μιλάμε σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς μας σαν να μην είναι εκεί. Λέμε όλα αυτά που μας δυσκολεύουν από το ότι δεν τρώει, στο ότι δεν κοιμάται, στο ότι δεν κάθεται με τον μπαμπά ή με κάποιον άλλο φροντιστή. Τα παιδιά όμως, έχουν ένα “ειδικό ραντάρ”, όπως μας αρέσει να το ονομάζουμε, το οποίο εντοπίζει τις συζητήσεις που το αφορούν. Ένα απλό σχόλιο μας, μπορεί να αγχώσει ένα παιδί και να το κάνει να προσκολλάται πιο πολύ πάνω σας, καθώς νιώθει ότι «σας χάνει». Και ο τρόπος που το κάνει είναι ο θηλασμός γιατί του παρέχει αυτήν την ασφάλεια που αποζητά. 

  1. Το κλάμα είναι μια μορφή επικοινωνίας

Για τις περισσότερες μητέρες αυτό επιτελεί ίσως τη μεγαλύτερη πηγή άγχους και στρες. Από τη μία είναι φυσιολογικό να μην θέλετε να στεναχωρηθεί το παιδί σας. Από την άλλη, δεν υπάρχει τρόπος να προστατεύσετε το παιδί σας από τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει. Το παιδί μπορεί να βιώνει αυτά τα συναισθήματα εντονότερα επειδή δεν γνωρίζει πώς να τα περιγράψει, ότι είναι εφήμερα (κανείς δεν είναι για πάντα εκνευρισμένος ή στεναχωρημένος) και δεν έχει αναπτύξει τρόπους διαχείρισης των συναισθημάτων του, λόγω του εγκεφάλου του που δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως όπως αυτός των ενηλίκων. Είναι δική μας δουλειά να του μάθουμε πώς ονομάζεται το κάθε συναίσθημα και πώς αισθανόμαστε με αυτό, ότι είναι εφήμερο καθώς και υγιείς τρόπους διαχείρισής του. Αυτή η διαδικασία παίρνει χρόνο και επηρεάζεται από την αναπτυξιακή ετοιμότητα του παιδιού μας. 

Ο αποθηλασμός με αγάπη είναι εφικτός και είναι δικαίωμα σας και δικαίωμα του παιδιού σας! Ελπίζουμε μέσα από αυτό το άρθρο, να σας βοηθήσουμε να εντοπίσετε τα σημεία τα οποία χρειάζεται να προσέξετε ώστε να επιτύχετε τον αποθηλασμό που επιθυμείτε. 

Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε και να υποστηριχθείτε σωστά στον αποθηλασμό, συνδεθείτε στα εξής links: 

Ιστοσελίδα: www.apothilazo.gr 

Ομάδα Υποστήριξης Μητέρων Αποθηλάζω με αγάπη στο facebook: https://www.facebook.com/groups/apothilazo 

Σεμινάριο «Αποθηλάζω με αγάπη» όπου θα λάβετε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με τον αποθηλασμό: https://apothilazo.gr/seminario/ 

Πρόγραμμα coaching- καθοδήγησης μητέρων «Αποθηλάζω με αγάπη» για τις μητέρες που θέλετε να ξεκινήσετε ή έχετε ξεκινήσει τον αποθηλασμό και χρειάζεστε καθοδήγηση: https://aspakandyli.com/el/shop/%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b3%cf%81%ce%b1%ce%bc%ce%bc%ce%b1-coaching-%ce%bc%ce%b7%cf%84%ce%ad%cf%81%cf%89%ce%bd-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%ac%ce%b6%cf%89-%ce%bc%ce%b5-%ce%b1%ce%b3%ce%ac%cf%80/ 

Παιδέματα