Όλες οι μαμάδες -όπως όλοι οι άνθρωποι- έρχεται κάποια στιγμή που χάνουμε την ψυχραιμία μας και αρχίζουμε τις φωνές. Συνήθως, αυτό γίνεται όταν είμαστε πολύ κουρασμένες, τα παιδιά δεν ακούνε τίποτα, βρίσκονται σε μια τρομερή υπερδιέγερση και στο σπίτι επικρατεί το απόλυτο χάος!
Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμβαίνει αυτό; Ο λόγος έγκειται στο ότι δεν υπάρχει “tempo”, ελληνιστί “ρυθμός”! Και τι εννοώ λέγοντας ρυθμός; Πρόκειται για αυτή τη μουσική ακολουθία των πραγμάτων που όταν πραγματοποιείται αβίαστα, τα αποτελέσματα είναι μαγικά! Αν δεν έχετε καταλάβει ακόμη τι εννοώ, θα σας παρομοιάσω τον ρυθμό σε μια οικογένεια με ένα μουσικό κονσέρτο όπου όλα τα όργανα λειτουργούν με απόλυτο συγχρονισμό και εύρυθμα! Έτσι ακριβώς είναι και η οικογένεια! Όταν υπάρχει σωστός ρυθμός, η καθημερινή ακολουθία έρχεται αβίαστα! Χωρίς φωνές και προστριβές!
Η λέξη “ρυθμός” θα μπορούσε ν’ αντικατασταθεί με τη λέξη “ρουτίνα”! Αν τα παιδιά έχουν μάθει σε μια καθημερινή ρουτίνα, τότε όλα λειτουργούν ομαλά! Για παράδειγμα, το πρωί έχουν μάθει να πλένονται, να ντύνονται, να τρώνε πρωινό και να φεύγουν για το σχολείο! Εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που το παιδί ίσως νιώσει αδιαθεσία και γκρινιάζει για το σχολείο, τι άλλο μπορεί να πάει στραβά; Τίποτα! Μετά το σχολείο, πλένουν χέρια, τρώνε και διαβάζουν! Το απόγευμα είναι ώρα για παιχνίδι ή δραστηριότητες. Το βράδυ, μπάνιο, πιτζάμες, φαγητό, πλύσιμο δοντιών, ύπνος! Τα Σαββατοκύριακα, βόλτες! Το παραπάνω είναι ένα παράδειγμα της δικής μας καθημερινότητας! Εσείς, μπορείτε να το προσαρμόσετε όπως θέλετε και σύμφωνα με τις ανάγκες της δικής σας οικογένειας!
Επίσης σημαντικό είναι να υπάρχει ένας συγκεκριμένος χώρος, όπου το παιδί θα τρώει, δηλαδή, στην κουζίνα ή να υπάρχει μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου, π.χ. 20:30! Δηλαδή, όχι τη μια μέρα να τρώει στην κουζίνα και την άλλη στο σαλόνι (φωνές για ψίχουλα) ή τη μια να κοιμάται στις 20:00 και την άλλη στις 23:00!
ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΡΟΥΤΙΝΑΣ
Ο καθορισμός ενός σταθερού καθημερινού προγράμματος αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στη ζωή των παιδιών, καθώς έτσι:
- Τα παιδιά οριοθετούνται και πειθαρχούν
- Νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά για τις ικανότητές τους
- Υπάρχουν λιγότερες εντάσεις και φωνές καθώς γνωρίζουν τι να περιμένουν και πότε!
Εξίσου σημαντικό είναι τα παιδιά να συμμετέχουν στις οικιακές εργασίες! Για παράδειγμα, ορίστε μια ημέρα, όπως το Σάββατο ή την Κυριακή πρωί για καθαριότητα του σπιτιού! Μπορούν εύκολα να μάθουν να στρώνουν το κρεβάτι τους κι αυτό να τους γίνει καθημερινή συνήθεια, να μαζεύουν τα παιχνίδια τους και να καθαρίζουν το δωμάτιό τους! Το αίσθημα που δημιουργείται όταν συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού είναι το αίσθημα του “ανήκειν” σε μια οικογένεια όπου τα μέλη είναι ισότιμα και το ένα βοηθάει, νοιάζεται και αγαπά το άλλο!