Όταν εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά έχουν κέφι, όρεξη, έμπνευση και ανάγκη για δημιουργία, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.
Ο δάσκαλος της Α’ Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Ν. Ιωνίας, όπου φοιτά η μικρούλα μου, κος Γρηγόρης Τσομπανίδης, έχει πολλές εμπνευσμένες και πρωτότυπες ιδέες. Μια από αυτές ήταν και η διαφορετική προσέγγιση και οπτική για τις Απόκριες. Εκεί που όλοι σπεύδουν να αγοράσουν την τέλεια στολή από τα καταστήματα, ο δικός μας δάσκαλος πρότεινε μια πιο δημιουργική, οικονομική και παράλληλα φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική: Τσικνοπέμπτη με αποκριάτικες στολές από ανακυκλώσιμα υλικά!
Κούτες, χαρτόνια, σακούλες απορριμμάτων, πλαστικά μπουκάλια, άδειες συσκευασίες τροφίμων και υφάσματα, “ενώθηκαν’ αρμονικά από τα χέρια γονιών και παιδιών για να συμβάλλουν στην κατασκευή μοναδικών στολών, που θα μείνουν χαραγμένες στις μνήμες των παιδιών μας!
Τα παιδιά βγήκαν στο προαύλιο του σχολείου και παρουσιάζοντας τις στολές τους όλο καμάρι, διαγωνίστηκαν για την ανάδειξη της καλύτερης στολής.
Φυσικά, όλα τα παιδιά άξιζαν βραβείο, αλλά κάποιος έπρεπε να αναδειχθεί Βασιλιάς και Βασίλισσα Καρνάβαλος! Η έμπνευση και το ταλέντο στις αυτοσχέδιες κατασκευές ήταν αστείρευτο!
Δράκος, Ζάρι, Κάδος απορριμμάτων, Lego Ninjago, Ρομπότ, Ουράνιο Τόξο, πιγκουίνος, είναι μερικές από τις στολές που ξεχώρισαν!
Τα εύσημα για τη δική μας στολή Αστροναύτη, πάνε στον μπαμπά μας, όπως και πολλών -από ότι πληροφορήθηκα- παιδιών….
Οι νικητές της Ημέρας (και δικαίως)…
Η αξία των αποκριάτικων στολών με ανακυκλώσιμα υλικά
Δεν είναι μόνο μια στολή με οικολογικό μήνυμα! Είναι πολλά περισσότερα… Είναι η καλλιέργεια της εφευρετικότητας και δημιουργικότητας, ο ποιοτικός χρόνος και η ουσιαστική επαφή – σύνδεση γονιού και παιδιού, οι χαρούμενες και ευτυχισμένες στιγμές, το αίσθημα του θαυμασμού (του παιδιού προς του συμμαθητές του), της εκτίμησης (του παιδιού προς τους γονείς του) και αυτοεκτίμησης (του παιδιού προς τον εαυτό του).
Αυτό που θυμάμαι με ιδιαίτερη νοσταλγία από τα δικά μου παιδικά χρόνια την περίοδο των Αποκριών, δεν είναι οι έτοιμες αποκριάτικες στολές, αλλά εκείνες που είχε φτιάξει η μαμά μου με τα χεράκια της -και ήμουν περήφανη γι’ αυτό- ή εκείνες που δεν ήταν καν στολές, αλλά απλά ρούχα που με την κατάλληλη επεξεργασία και τα αξεσουάρ, μπορούσαν να σε “μεταμορφώσουν” σε χίπισσα, μάγισσα, τσιγγάνα, ροκ ή ποπ σταρ!
Οι αποκριάτικες στολές με ανακυκλώσιμα υλικά, δεν είναι απλώς μια τάση! Είναι στάση ζωής! Είναι ένα πολιτιστικό ταξίδι, στο οποίο συναντώνται ο Σεβασμός στα Ήθη και τα Έθιμα με τον Σεβασμό προς το περιβάλλον και στο ενδιάμεσο, “ξανασυστήνεται” ο θεσμός της οικογένειας (αν και η λέξη σημαίνει η γενιά που μένει στο ίδιο σπίτι, εγώ θα έλεγα πως θα έπρεπε να σημαίνει η γέννηση οικειότητας). Και αληθινή οικειότητα, αποκτά το παιδί με τον γονιό που αφιερώνει χρόνο μαζί του, που του προσφέρει ασφάλεια (σωματική και ψυχική), που του προκαλεί όμορφα συναισθήματα, σκέψεις, γεύσεις, οσμές, θύμησες! Και γράφω, “ξανασυστήνεται”, γιατί οι σύγχρονοι ρυθμοί που προστάζει η κοινωνία, έχουν αλλοιώσει τον ρόλο της οικογένειας, ο οποίος χρειάζεται επαναπροσδιορισμό.
Επομένως, οι αποκριάτικες στολές με ανακυκλώσιμα υλικά, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, μπορεί να αποτελούν ένα σημαντικό λιθαράκι, στη θεμελίωση Αξιών και την Αν-οικοδόμηση ολόκληρης της κοινωνίας!