16 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής – Οι χρυσοί κανόνες της σωστής διατροφής

Από το 1946 ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας αναγνώρισε τα τρόφιμα, όχι ως προνόμιο των λίγων, αλλά ως δικαίωμα όλων, γι’ αυτό καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου η παγκόσμια ημέρα τροφίμων – διατροφής. Είναι μια ημέρα που δημιουργήθηκε για να δείξει σε όλους μας τον Γολγοθά των ανθρώπων που βιώνουν συνθήκες πείνας.

Σήμερα, ο πλανήτης μας παράγει αρκετή τροφή ώστε να ταΐσει όλους τους ανθρώπους. Παρ’ όλα αυτά, ετησίως, 1.3 δισεκατομμύρια τόνοι φαγητού χάνονται ή σπαταλώνται (δηλαδή περίπου 20% της παραγωγής τροφίμων).

Η συνεχής εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, σε συνδυασμό με την αλόγιστη σπατάλη των ανεπτυγμένων χωρών, σε λίγα χρόνια θα οδηγήσει σε έλλειψη τροφής.

Πώς μπορούμε ατομικά ή συλλογικά να συμβάλουμε στην Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων – Διατροφής:

1. Υποστήριξε τις επιχειρήσεις/αγροκτήματα μικρής κλίμακας
2. Επίλεξε εποχιακά τρόφιμα
3. Βάλε ποικιλία στη διατροφή σου
4. Φρόντισε για την ασφάλεια των τροφίμων που προμηθεύεσαι
5. Συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα
6. Αποδοχή τροφίμων που εμφανίζουν οπτικές αλλοιώσεις
7. Μείωση κατανάλωσης κρέατος
8. Προσφορά δίκαιων οικονομικών όρων
9. Υιοθέτηση αειφόρων πρακτικών μέσων
10. Χρήση πρακτικών κομποστοποίησης
11. Επένδυση των κυβερνήσεων στον ερευνητικό τομέα
12. Προσφορά τροφίμων δεύτερης ποιότητας σε συσσίτια των δήμων
13. Αγορά μη συσκευασμένων προϊόντων
14. Αγορά με σύνεση

ΟΙ ΧΡΥΣΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΝΟΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΟΥ

Οι ταχύτατοι καθημερινοί ρυθμοί, το άγχος, το στρες και ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος έχουν επηρεάσει πολύ τις διατροφικές συνήθειες των ενηλίκων, αλλά και των παιδιών όλων των ηλικιών.

Κι όμως, αν έχουμε σωστό προγραμματισμό και ακολουθώντας ορισμένα χρήσιμα διατροφικά tips, μπορούμε να κατακτήσουμε το μυστικό της ευεξίας.

  • Ποικιλία τροφίμων – Σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές, αλλά όλα θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
  • Ποτέ δεν παραλείπουμε γεύματα. Τρώμε ανά 4 ώρες.
  • Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα και λαχανικά.
  • Μέτρο στο αλάτι – Περίπου τα τρία τέταρτα του αλατιού που καταναλώνουμε βρίσκεται ήδη στα τρόφιμα που αγοράζουμε, όπως τα δημητριακά, οι σούπες, οι σάλτσες και το ψωμί.
  • Περισσότερες φυτικές ίνες – Μια διατροφή υψηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα, ρυθμίζει τη λειτουργία του εντέρου και βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Μακριά από κορεσμένα λιπαρά.
  • Μακριά από τη ζάχαρη.
  • Περισσότερα ψάρια – Στόχος θα πρέπει να είναι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων την εβδομάδα και η μία φορά να είναι «λιπαρό» ψάρι, πλούσιο σε Ω3, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων (π.χ. σαρδέλες).
  • Απαραίτητα τα όσπρια στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.
  • Δεν παραλείπουμε το πρωινό.
  • Πίνουμε άφθονο νερό.
  • Προτιμάμε το ελαιόλαδο έναντι των άλλων λιπών – Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε ωφέλιμα λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα) και διαθέτει επίσης, αντιοξειδωτικές βιταμίνες.
  • Καταναλώνουμε κόκκινο κρέας μόνο μια φορά την εβδομάδα, προκειμένου να μειώσουμε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

(ΠΗΓΗ: medNutrition, omned.gr)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: